2014-05-18 13:38:24• hírek • MTI

A brit kománypárt az EU-ból való kilépéssel fenyegetőzik

Michael Fallon
Michael Fallon

A kormányzó brit Konzervatív Párt Nagy-Britannia EU-kilépése mellett kampányolna a három éven belül esedékes népszavazáson, ha addig Londonnak nem sikerül egyezségre jutnia Brüsszellel a brit kormány által igényelt reformokról - mondta szombaton a kabinet egyik befolyásos tagja.

Michael Fallon energiaügyi államtitkár - David Cameron miniszterelnök közeli szövetségese és tanácsadója - a BBC rádiónak nyilatkozva szombat este kijelentette: a kormány azt fogja javasolni, hogy a választók nemmel szavazzanak a brit EU-tagság fenntartására vonatkozó kérdésre, ha nem születik megállapodás a London által felvázolt reformcsomagról.

Cameron tavaly bejelentette, hogy ha a párt kormányon marad a 2015 májusában esedékes választásokon, Nagy-Britanniában 2017-ig népszavazást tartanak a brit EU-tagságról, de addig a kormány újra akarja tárgyalni az EU-hoz fűződő viszonyrendszerét az Európai Bizottsággal. A brit választók ennek eredménye alapján döntenének arról, hogy az unión belül vagy azon kívül akarják-e tudni hazájukat.

A London által tervezett tárgyalások egyik központi eleme az Európai Unión belüli munkaerőmozgás szigorításának igénye. A brit kormány egyebek mellett olyan szabályozási rendszert szeretne, amely addig nem tenné lehetővé az új EU-tagállamokból érkezők szabad munkavállalását más uniós országokban, amíg az újonnan felvett tagországokban az egy főre jutó átlagjövedelem el nem ér egy bizonyos szintet.

Michael Fallon mindazonáltal az első olyan befolyásos kabinettag, aki egyértelműen kifejezésre juttatta, hogy a reformokról szóló megállapodás elmaradása esetén a Konzervatív Párt a brit EU-kilépést szorgalmazná. A BBC-nek nyilatkozva ő is hangsúlyozta azonban, hogy a brit kormány "nem vereségre készülve" indul neki a tárgyalássorozatnak, hanem úgy gondolja, hogy elérheti az általa igényelt reformokat.

Az államtitkár szavaira reagálva a Downing Street szóvivője is azt mondta a BBC-nek, hogy David Cameron kormányfő bízik az EU-hoz fűződő brit viszonyrendszer reformjáról tervezett tárgyalások sikerében.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: