2010-02-14 11:42:17• hírek • Szatmár.ro

A börvelyiek is disznót vágtak

A börvelyiek küldöttsége is részt vett a szombaton, Nagyecseden, harmadjára megrendezett Lápi Disznótoros elnevezésű fesztiválon, amelyre tizennégy csapat nevezett be.

A megyebeli „disznóvágó-csoport" különdíjat nyert, mint a legízletesebb toroskáposzta készítője. A megmérettetésen a zsűri a sertésfeldolgozás módját, valamint a disznóvágással kapcsolatos ételek ízvilágát pontozta.

Az RMDSZ Szatmár megyei szervezete képviseletében Günthner Tibor szenátor is ellátogatott a rendezvényre: a parlamenti tisztségviselő nem győzte dícsérni a hagyományos ételeket, a börvelyi hentesek és asszonyok szakértelmét, sürgését-forgását. A találkozás jó alkalom volt arra is, hogy a szenátor megbeszélést folytasson Kiss Zoltán börvelyi alpolgármesterrel és Tiborszállás elöljáróival a két testvértelepülés közös terveiről, a határon átnyúló projekt-lehetőségekről - ezeket a kezdeményezéseket támogatásáról biztosította.

- Nosztalgiával emlékszem vissza gyermekkorom disznóvágásaira. Sajnos, az ehhez az eseményhez kapcsolódó hagyományok - amelyeknek annak idején komoly közösségerősítő szerepe volt - lassan kimennek a divatból. Ez a fesztivál nagyszerű kezdeményezés arra nézve, hogy a szokásokat átörökítsük a fiatal generáció számára, és véleményem szerint ideje lenne Szatmár megyében is meghonosítani egy hasonló ünnepséget. A gazdasági nehézségek miatt, azt hiszem, egyre több háztáji gazdaságban fognak ismét sertéstartással foglalkozni, és az lenne a szép, ha az ezzel a tevékenységgel kapcsolatos hagyományok is megmaradnának - foglalta össze a Lápi Disznótoros-sal kapcsolatos gondolatait a szenátor.



Szombaton harmadjára szervezték meg a Lápi Disznótoros fesztivált Nagyecseden


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: