2010-09-16 14:58:23• hírek • Szatmár.ro

Véget ért "A Borfesztivál"

A krasznabélteki Nachbil borászat a Budavári Borfesztiválon való részvételévelszámos borszeretőnek hozta meg a kedvét ahhoz, hogy Szatmárban kiránduljon egyet.

A cég igazgatója, Serli Csilla szerint kitűnő lehetőség volt számukra, hogy díszvendégkéntlehettek jelen ezen a rangos rendezvényen, melyet "A Borfesztiválként" emlegetnek, hiszen itt olyan termelők is megjelennek, akik egyébként nem járnak fesztiválokra. A budavári seregszemlén való bemutatkozás így elengedhetetlen egy cég számára ahhoz, jó eséllyel próbálkozzon betörni a magyarországi piacra.

Az idei díszvendégek az elszakított területekborászatai voltak - Romániából két vállalatot hívtak meg, a Nachbilt, illetve az aradhegyaljai Wine Princesst. Az eseménysorozat szeptember 7-én kezdődött a Boregyetemmel, melynek keretében többek között a díszvendégek egy-egy borát mutatták be. Ezen Johann Brutler vett részt, aki a Nachbil borásza és egyik tulajdonosa is egy személyben. A szakértő közönség a bélteki borok közül a cég 2008-as Shyra-jával ismerkedhetett meg. A Boregyetem érdekessége az volt, hogy bár a résztvevők többsége nagyon fontosnak tartotta a régi magyar szőlőfajták visszahozását, termesztésük újjáélesztését (például Bakator, Járdovány, Szerémi Zöld, stb.), ide a borászok zöme Rajnai Rizlinggel érkezett.

A tulajdonképpeni fesztivált szeptember 8 és 12 között tartották a Budai Várban, több, mint kétszáz borászat és sokezer érdeklődő részvételével. Bár az eső végig zuhogott, ez tulajdonképpen nem ártott a rendezvénynek. Itt ugyanis elsősorban a borászokra kíváncsi a közönség, az időjárás miatt pedig kevesebben voltak a szokásosnál, így alaposabban el tudtak beszélgetni egy-egy termelővel. Johann Brutler standjánál is rengetegen fordultak meg, és minden kóstoló elégedetten nyilatkozott a boraikról. Három borral jelentek meg egyébként, ezek a Trio 2008, a Cuvé Selection 2007 és a Rosé 2009 voltak.


A Budavári Borfesztiválon bizonyítottak a Nachbil borok
A Budavári Borfesztiválon bizonyítottak a Nachbil borok


Serli Csilla szerint a fesztivál szervezése kitűnő volt, a megoldásaikat pedig érdemes volna átvenni. A zárt területen zajló rendezvényre karszalaggal léphettek be a látogatók. Mindenki kapott egy kis nyakba akasztható tarisznyában egy-egy borkóstoló poharat, így nem kellett nejlon poharakat használni. Kaptak egy-egy programfüzetet is, melybe feljegyezhették az egyes borokkal kapcsolatos észrevételeiket. A fesztiválon a boros standok mellett gasztronómiai kiállításokatis szerveztek, ahol elsősorban a magyar élelmiszereket igyekeztek népszerűsíteni.

Az igazgató elmondta: nagyon jó dolognak tartották sokan, hogy idén az elcsatolt területek borászatai voltak a díszvendégek, hisz ily módon ismét felhívták a figyelmet számos régi, jelenleg elhanyagolt, neves borvidékre, például az Érmellékre vagy Szatmár-Kővárra. Sokan érdeklődtek továbbá a Szatmári turisztikai látványosságok iránt, és többen helyben el is döntötték, hogy ellátogatnak megyénkbe egy kirándulással egybekötött borozásra.


A borfesztiválon résztvevő bortermő vidékek térképe
A borfesztiválon résztvevő bortermő vidékek térképe - kattintson a nagyobb képért


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: