2012-09-17 12:29:34• hírek • Póti Orsolya

A bombázás áldozatainak állítottak emléktáblát

Szeptember 16-án, vasárnap azoknak állítottak emléket, akik pontosan 68 évvel ezelőtt a Püspöki Palota óvóhelyén vesztették életüket a bombázás során. A borzalmat huszonkét ember igyekezett ott átvészelni, de csak egy maradt életben közülük.

Vasárnap délelőtt szentmise keretében emlékeztek meg az 1944-es tragédiáról, majd a Római Katolikus Székesegyházból a Püspöki Palotába vonultak át a katasztrófai túlélői, szemtanúi és városunk történelme iránt érdeklődő szatmáriak. A bombázás helyszínén emléktáblavatásra, majd kiállításmegnyitóra került sor.

A Püspöki Palota bejáratánál zajló megemlékezés keretében Nm. Ft. Schönberger Jenő megyéspüspök elmondta: hallottainknak a temetőben emléket állítunk, fejfák és sírkövek emlékeztetnek rájuk. Itt, a tragédia helyszínén eddig nem volt olyan tábla, amelyik megemlékezik az áldozatokról. Ennek a 68 éves mulasztásnak teszünk most eleget.

Szatmárnémeti háromszor is bombázták a háború során, de a szóban forgó volt a legpusztítóbb. A városra több mint ezer bombát dobtak, az utcát tele voltak emberi és állati tetemekkel. Közel kétszáz lakóház vált porrá, találat érte a Református Gimnázium tornatermét, a Láncos-templomot és nem utolsó sorban a Püspöki Palota masszív falú épületét.

Az épület alagsorába akkor 22 ember menekült akkor, de csak egy személy élte túl a katasztrófát. A történelmi áttekintés után a megyéspüspök leleplezte és megszentelte az áldozatok emlékére állított táblát, amelyen a következő nevek állnak: Dr. Kovács Gyula rektor, Szeibel István irodaigazgató, Dr. Korlát (Frink) Ferenc hittanár és spirituális, Gyurcsovics Károly irodaigazgató helyettes, Dr. Juhari (Jurkó) Gábor püspöki udvari káplán, Manfrédi Gáspár püspöki szertartó és hitoktató, Papp Dénes marosvásárhelyi hitoktató pap, Békési (Bart) József kispap, Samó Oszkár első éves teológus, Somosi Béla szeminarista, Erni Irén M. Pongratia szatmári irgalmas nővér, Kaizer Erzsébet M. Leopoldina szatmári irgalmas nővér, Martin Mária M. Severia szatmári irgalmas nővér, Wagner Julianna M. Salviana szatmári irgalmas nővér, Szász Teréz háztartásbeli, Szép Julianna háztartásbeli, Szép Sára diák, Bozóky bácsi - kőműves, Molnár Antal püspöki szolga, Görbe László szabóinas, ifj. Figus Illinyi Albert katonai szolgálatot teljesítő világi ferences.

Az emléktábla avatás után egy fotókiállítás nyílt a Püspöki Palota dísztermében, ahol a bombázások utáni Szatmárnémeti tárult az érdeklődők elé.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: