2016-05-10 10:18:10• hírek • MTI

A bölény is az Egyesült Államok címerállata lesz

Az Egyesült Államok nemzeti jelképe lett az amerikai bölény is - Barack Obama elnök hétfőn írt alá egy erről szóló törvényt.

A szövetségi képviselőház és szenátus a múlt hónapban fogadta el azt a törvényjavaslatot, amely a fehérfejű rétisas mellett a bölényt is címerállatnak ismeri el. Ezzel a nemrégiben még kihalásra ítélt emlős - amely Észak-Amerika legnagyobb testű szárazföldi emlőse - a nemzeti értékek sorába emelkedett.

A súlyos testű, bozontos bundájú amerikai bölényekből a XIX. század végén még több tízmilliónyi vándorolt az Egyesült Államok és Kanada prérijein, a XX. század közepére azonban csaknem teljesen kiirtották őket a vadászok. Részben az útépítések miatt, részben pedig ízletes húsukért lőtték őket.

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium adatai szerint 2012-ben összesen már csak alig 162 ezer bölény élt különböző magánfarmokon, további húszezret tartottak nyilván néhány nemzeti parkban.

Környezetvédők, farmerek és törzsi csoportok összefogásával ezért szövetségi programot dolgoztak ki a bölények megmentésére és szaporítására, ami politikai sikerrel is járt. Az észak-amerikai bölények létszáma azóta jelentősen megnövekedett.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: