2010-06-07 15:00:36• hírek • Szatmar.ro

A boldogság titka a „szerotonin”

Az átlagemberek többsége meglepődne, ha megtudná, hogy a boldogságnak van egy egészen apró titka, ami nem más, mint a szerotonin.

Több tucatnyi könyvet írtak a boldogságról, melyekből kiderül az, amit amúgy is mindenki tud, hogy a boldogság mibenléte egyénenként változó. Azzal mindannyian egyetérthetünk, hogy a boldogság egy olyan önkéntelen érzelem, ami a pszichológusok meghatározása szerint mindössze néhány másodpercig tart. A boldogsághoz mindenképpen pozitív élményeket társítunk, függetlenül attól, hogy egy csók, egy falat csokoládé vagy éppen a szexuális kielégülés váltja ki. Gondolataink és érzéseink öntudatlan és tudatos mozzanatai nem mások, mint az agyban lejátszódó összetett folyamatok következményei. A boldogság lelki beteljesülést nyújtó élményén túl, testünkben lejátszódó fizikai változások eredménye, ami az idegek és a hormonok között zajló kémiai folyamat összjátékából adódik.

A szerotonin elsődleges küldetése a boldogság érzésének megteremtése. Ennek a neurotranszmitternek a hiánya a hangulatzavaron kívül, alvásproblémához és a motiváció hiányához is vezethet. A jó hangulatért és a boldogságért a szerotoninon kívül a dopamin is felelős. Szerencsés helyzetben vannak azok, akiknek szervezete több szerotonint illetve dopamint termel, mivel ezek az emberek jóval pozitívabbak, könnyebben veszik a felmerülő akadályokat, kiegyensúlyozottabbak és boldogabbak. A jelek szerint a szerotonin meghatározza hangulatunkat, szexuális reakciónkat és lelki kiegyensúlyozottságunkat egyaránt. Táplálkozás szakértők szerint annak érdekében, hogy szervezetünk szerotoninszintjét fokozni tudjuk, fogyasszunk barna kenyeret, hántolatlan gabonaféléket, tofut, szóját, kakaót, spenótot, halat, fokhagymát, banánt, grapefruitot, szilvát, avokádót és mandulát. Mindemellett a szerotonin kiválasztásában fontos szerepe van a Magnéziumnak és a B-komplex vitaminnak egyaránt.


A szerotonin elsődleges küldetése a boldogság érzésének megteremtése
A szerotonin elsődleges küldetése a boldogság érzésének megteremtése


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: