2009-09-11 09:44:40• hírek • MTI

A böjt veszélyeztetheti a muzulmánokat

A mohamedánok egyik nagy ünnepe, a ramadán havi böjt alatt az igazhitűek reggeltől estig nem táplálkozhatnak, még vizet is mérsékelten fogyaszthatnak. Tartózkodniuk kell sok, a mindennapi élettel járó tevékenységtől is, például nem kereskedhetnek, nem élhetnek házaséletet sem.

A muzulmánok száma világszerte elérte az egymilliárdot. Európában is egyre többen vannak, Németországban például már mintegy  négymillióan élnek. Közéjük tartozik Batuham Parmarkerli járványkutató is, aki a Deutsche Diabetes Gesellschaft tagjaként figyelt fel arra, hogy a böjtölő cukorbajosok közül sokan sokkos állapotba kerülnek, mert napközben nem adhatják be maguknak az inzulint, és  gyógyszert sem vehetnek be. Ami akár a halálukat is okozhatja.

A Deutsche Medizinische Wochenschrift friss száma ezzel kapcsolatos nemzetközi tapasztalatokat is ismertetett. Tizenhárom - Európán kívüli - országban végzett megfigyelések szerint a diabéteszben szenvedők 79 százalékának az állapota a böjt alatt romlott, egyes országokban a számuk ötszörösére nőtt.

Ezért a jövőben részletes tanácsokat kívánnak adnak az érintetteknek, hogy miként mérsékelhetik a böjt káros hatásait, például a napi rutin megváltoztatásával (a napkelte előttre átütemezve a bőséges étkezést és az inzulinadagolást).
Minderről részletes, német és arab nyelvű tájékoztatókat bocsátanak ki, sőt a cukorbeteget ápoló, nem muszlim nővéreket is kioktatják a hit előírásait szem előtt tartó, de a betegek egészségét óvó praktikákról. A helyi közösségek vezetőivel pedig egyeztető tárgyalásokat terveznek a szabályok ésszerű enyhítéséről.

Erre már van egyébként gyakorlati példa is: az Egyesült Államokban sikerült olyan "kiskapukról"  megállapodni, amelyeken keresztül a veszélyeztetettek hozzájuthatnak az életmentő gyógyszerekhez, és elvégezhetnek egyébként tiltott tisztálkodásokat is, mint amilyen a tamponcsere. Angliában is elnézőbben kezelik a ramadán alatti tiltásokat.


Világszerte egy milliárd muzulmán ünnepel
Világszerte egy milliárd muzulmán ünnepel


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: