2015-09-14 10:39:23• hírek • Kocsis Zoltán

A biztos tudás alapja csakis az anyanyelvi oktatás! Megkezdődött az új tanév!

A harmónia és az egyensúly jegyében kezdődött meg a 2015-2016-os tanév a szatmárnémeti 10-es Számú Általános Iskolában - és remélhetően a megye valamennyi elemi, általános és középiskolájában. Diákok ezrei ülnek vissza a padokba és mindenütt kiemelt figyelmet kapnak a legkisebbek, az előkészítősök.

A 10-es Számú Általános Iskolában 660 gyerek kezdi meg az új tanévet hétfőn. Közülük három osztályban 66 előkészítős ismerkedik az új világgal, az új szabályokkal. Valamennyiük részéről jó választás volt, amikor e tanintézmény mellett tették le a voksukat, jelentette ki a megnyitó ünnepségen Kereskényi Gábor parlamenti képviselő.

A 10-es iskola egykori diákja szerint az „intézmény ma is a minőségi oktatás garanciája, a szatmári tanügy egyik etalonja". Kereskényi három fontos üzenetet is mefogalmazott a diákoknak: tanulni kell, ezt azonban a tiszta verseny jellemezze, a diákok pedig őrizzék, ápolják az osztály, az iskola jelentette közösséget. „Tegyétek ezt lehetőleg mosolyogva", tette hozzá.

A képviselő felidézte azt a négy évvel ezelőtti mozzanatot, amikor a 10-es Számú Általános Iskolában jelentős felújítási munkálatok kezdődtek és amelyben ő még alpolgármesterként, Szász Piroska régi-új igazgatónő pedig mint az intézmény vezetője vett részt.

Szász Piroska, aki a nyáron mondott le a főtanfelügyelő-helyettesi tisztségről és visszatért a 10-es iskola élére, azt kívánta a nyitóünnepségen összegyűlteknek, hogy a bizalom és a jövő szeretete jellemezze cselekedeteiket. „A nevelés a család és az iskola közös felelőssége", jelentette ki, kiemelve az „okos szeretet" fontosságát.

„A tudás versenyképességet jelent egyénnek, nemzetnek egyaránt. A versenyképesség pedig növeli a nemzeti öntudatot. Mert a biztos tudás alapja kizárólag az anyanyelvi oktatás lehet", zárta szavait Apáczai Csere János üzenetével.

Pataki Zoltán aligazgató arra kért szülőt és gyereket, tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy minél jobban megóvják a szépen felújított épületet. A tanfelügyelőség részéről Mariana Brumboiu románul, Miclaus Judit magyarul, a szülőbizottság részéről pedig Pop Iacob mindkét nyelven köszöntötte a jelenlévőket.

Szokásokhoz híven a megnyitó ünnepséget különböző bemutatók, művészi mozzanatok tették színesebbé, élvezetessé. A negyedik B. és D. osztály csöppségei magyar táncot mutattak be, előadásuk Kása Melinda és Kása Zsolt munkáját dícséri, madj Csík Elvira mazsorettjei is rökpe bemutatót tartottak.

Az esemény legszebb pillanata mégis az volt, amikor a szokásokhoz híven a néha még megszeppent előkészítésők a nagyobbak virágalagútján keresztül tették meg első, szimbolikus, néhol bizonytalan lépéseiket a 10-es Számú Általános Iskolában.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: