2010-12-15 15:29:03• hírek • Szatmar.ro

A biztonságosabb kerékpározásért

Az Erdélyi Kárpát Egyesület egy beadványt nyújtott be a Polgármesteri Hivatalhoz, amelyben a biciklis közlekedés javítását kérik. Ebben a dokumentumban ötleteket foglaltak össze, amelyek megvalósításával sokkal civilizáltabb, biztonságosabb körülmények között lehetne kerékpározni a megyeszékhelyen.

Az első pontban arra tér ki az egyesület, hogy meg kellene könnyíteni a Golescu hídról a töltésre való eljutást. Az aktív biciklisek tudják, hogy a kétkerekűt kézben kell le- vagy felcipelni a lépcsőkön. A megoldás az lenne, hogy a lépcsők oldalán egy 10 centiméter széles rámpát készítenének a korláton belül, ahol le lehetne tolni a kétkerekűt.
Bár a töltések hivatalosan nem szerepelnek biciklis útként, az EKE azt is javasolja azonban, hogy itt is válasszák el a gyalogos és a biciklis felületet festett sávval, úgy, ahogyan az a Golescu hídon is történt.

Szeretnék, ha a Szamos jobb oldalán lévő töltést a Golescu hídtól a Gömbös Gyula (Constantin Brancusi) utcáig letérköveznék, vagy leaszfaltoznák, ez körülbelül 200-300 méteres táv lenne. Ezzel ki lehetne kerülni egy elég forgalmas útszakaszt.

A Károlyi úton a városból kivezető irányban, a Golescu híd útkereszteződésétől az első betérőnél a 16-os negyedbe meg kellene akadályozni a parkolást a bicikliúton. Ezt úgy lehetne megvalósítani, ha vasbeton vagy öntvény oszlopokat helyeznének el egymástól fél méteres távolságban.
Lényeges lenne a létező bicikliutakon a fel- és lehajtást is orvosolni, hiszen a feljárók annyira magasak, hogy a biciklisek kénytelenek megállni, leszállni, és megemelni a biciklit. Vissza kellene helyezni a bicikliutat jelző táblákat is mindegyik útkereszteződésnél.

A biciklisek kérik, hogy különítsenek el pénzkeretet arra, hogy azoknál a buszmegállóknál, ahol bicikliút halad el, paravánokat, védőfalakat helyezzenek el, amelyek megakadályozzák a gyalogosokat abban, hogy a bicikliútra lépjenek. Jelenleg a buszmegálló falai nem átlátszóak, így a biciklis csak a legutolsó pillanatban veszi észre, ha egy gyalogos hirtelen kilép a buszmegállóból.

Egy másik ötletük, hogy azokon az egyirányú utcákon, amelynek a szélessége ezt megengedi, a forgalommal ellentétes irányban különítsenek el biciklis sávot. Az elemzések szerint ezt többek között a Rákóczi (Mihai Viteazul), Horea, Várdomb (Decebal), Állomás (Griviţei), Boros Bálint (Mareşal Averescu), Eötvös (Alexandru Ioan Cuza), Majláth (Aurel Popp), Nádor (Mioriţei), Dózsa György (Gheorghe Doja), Püspök (Parâng), Papnevelde (Eugen Lovinescu), Csokonai (Tudor Vladimirescu), Bercsényi (George Coşbuc), Kinizsi (Ioan Slavici), Kisfaludi (Cardinal Iuliu Hossu), és a Petőfi Sándor utcákban is meg lehetne oldani.

A Golescu hídhoz hasonlóan a Decebal hídon is védőkorlátokat kellene elhelyezni, és ott is el kellene különíteni biciklisávot.

A bicikli lezárók hiánya is probléma városunkban, ezek elhelyezését kérik elsősorban a közintézmények mellett.
Jó megoldás lenne a bicikliforgalom javítására az is, hogy a 2 méternél szélesebb járdákon legyen engedélyezve a biciklis közlekedés. A beadvány megfogalmazói azt az örvendetes tényt is belefoglalták a dokumentumba, hogy a gyalogosok tolerálják a biciklisek járdán való közlekedését.

Kérik azt is, hogy ne kelljen leszállniuk és gyalogosan átkelniük a bicikliseknek azokon az átjárókon, ahol a bicikliút is halad.

Szerintük fontos lenne az is, hogy biciklivel behajthassanak a Kossuth Kertbe, mert így forgalmas utakat kerülhetnének ki.
Az Erdélyi Kárpát Egyesület szerint a Főtéren a parkolók és a zöld övezet, illetve a parkoló és a fák közötti részen is létre lehetne hozni elkülönített sávot.

Szabó László, az Erdélyi Kárpát Egyesület elnöke szerint ezt a beadványt a későbbiekben ki lehetne bővíteni további javaslatokkal. Az egyesület számít a városvezetés és a Közlekedési Bizottság együttműködésére abban a reményben, hogy közös erővel sikerül egy civilizált, biztonságos közlekedést létrehozni azoknak a személyeknek, akik az egészséges helyváltoztatást választják.


Biztonságosabb közlekedést szeretnének a biciklisek
Biztonságosabb közlekedést szeretnének a biciklisek


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: