2010-06-30 13:35:22• hírek • Gázsa Zsolt

A terhességet veszélyeztető tényezők

Normális, 28 napos ciklus esetében ez a ciklus 14 napján következik be, a szülés várható időpontja tehát 280 napra számítjuk az utolsó menstruáció első napjától ( 266 + 14 nap). Az átlagos terhesség 40 hét, de a betöltött 37. héttől a 42. hétig normális terhességről beszélünk.

Az egészséges terhességért fontos, hogy a fogamzástól kezdve az anya kerülje az olyan ételek fogyasztását, amelyek árthatnak a babának.

Tartózkodjunk a dohányzástól és az alkoholtól. Kerüljünk mindenfajta gyógyszerszedést a terhesség ideje alatt, de főleg az első három hónapban, amikor a magzat szervei kialakulnak - kivéve, ha az orvos javasolja. Bizonyított, hogy a dohányzás csökkenti a magzat oxigénellátását. A dohányzó anyák között gyakoribb a koraszülés és a gyermek kis születési súlya. A dohányzás növeli a vetélés, halvaszülés, fejlődési rendellenesség kialakulásának, illetve az újszülött kori halálozásnak a valószínűségét. Napi néhány szál cigaretta is árt a babának. A passzív dohányzás hasonlóan veszélyes a baba egészségére nézve, és a bölcsőhalál egyik kiváltó oka lehet. Ha a leendő apa dohányzik, ösztönözzük őt is, hogy szokjon le.

Ami az alkoholt illeti, nem valószínű, hogy heti egy-két pohár bor ártana a babának, de mivel senki sem tudja, mennyit fogyaszthatunk el biztonsággal, legjobb, ha nem iszunk semennyit. A rendszeres alkoholfogyasztás súlyosan károsítja a baba egészségét.

Lehetőleg ne szedjünk gyógyszert a terhesség ideje alatt. A gyógyszerek egy részének hatását nem ismerjük, más részükről tudjuk, hogy károsítja a magzatot, tehát csak abban az esetben szedjünk gyógyszert, ha az orvos írta elő. Ha valamilyen állandó betegség (pl. a cukorbetegség) szabályozásához van szükség gyógyszerre, a kezelőorvos belátása szerint változtathat az adagoláson.

Egyéb veszélyforrás lehet a kutya-, illetve a macskaürülék, valamint a nyers húsban előfordulhat egy toxoplasma nevű élősködő, amely súlyosan károsítja a magzatot. A terhes anya ne takarítsa a macska homokját. Ha nyers hússal dolgozik, utána alaposan mosson kezet, és ne egyen félig főtt vagy sült húst. Ne fogyasszon rákot, kagylót, mert ezek ételmérgezést okozhatnak. Vegyen fel kesztyűt minden kerti munkához, és a gyümölcsöket, zöldségeket alaposan mossa meg evés előtt, hogy minden szennyeződést eltávolítson. Ezeket a tényezőket szem előtt tartva jelentősen csökken a terhességet veszélyeztető tényezők száma. Mindenek előtt a baba és a mama egészségét kell szem előtt tartani.

Forrás: Elizabeth Fenwick: The Complete Book of Mother & Baby Care

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: