2016-04-18 13:52:41• hírek • MTI

A betegség a szenvedő Krisztussal egyesít

Aki szeret, segíti a betegeket terhük elviselésében - mondta Ft. Jakab Norbert az önkéntes beteglátogatók április 16-i találkozóján.

Új tagok részvételével kezdte meg következő képzés-sorozatát a Szatmári Római Katolikus Püspökség kórházpasztorációs irodája vezette önkéntes beteglátogatói kör. A közösség olyan személyeket gyűjt egybe, akik - vagy mert önmaguk is megélték már a szenvedést, vagy egyszerűen a segítségnyújtás és vigasztalás vágyától indítva - segíteni szeretnének beteg testvéreiknek.

Az első képzésalkalom az alapoktól indult, a betegség megértésére igyekezett segíteni a résztvevőket. Ft. Jakab Norbert, a szatmárnémeti Szent Antal egyházközösség plébánosa, előadásában a Szentírás ó- és újszövetségében követte végig a betegséget és a szenvedést, majd pedig a gyógyulás folyamatát. Mint mondta, a betegséget és a gyógyulást a biblia az üdvösség szempontjából vizsgálja, annál is inkább, mivel a betegségben már megnyilatkozik a halálnak az ember feletti hatalma. "A betegségben és a gyógyulásban Isten üdvözítő szándékát kell keresni. Amikor az ember megbetegszik, kicsit közelebb kerül a halálhoz - s amúgy is a halált legtöbb esetben valamilyen betegség vagy sérülés okozza. Ezzel rájövünk, hogy létezik az ember felett egy nagyobb hatalom, ha más nem, akkor a halál. Isten boldognak teremtette az embert. A betegség, mint minden más emberi baj, ellene van ennek az alapvető isteni szándéknak, akadálya a boldogságnak. A betegség az ősbűn következményeként lépett a világba, a gyógyulásért Istenhez kell folyamodni, mert ő az élet ura, ő az ember legfőbb orvosa. Az ószövetségi Sára gyógyítására elküldött angyal neve Rafael - nevének jelentése Isten gyógyít. A Mindenható lehajol a szenvedő emberhez, hogy megszabadítsa a bajtól. A beteglátogatók, amikor elmennek a betegekhez, főként erre a tényre kell vezessék a szenvedőket: tekintsenek életükre, betegségükre és vigasztalódjanak Istenben, kérjék az ő mindenhatóságát és irgalmát."

Jakab Norbert rámutatott, Jézus, nyilvános működése során végig betegekkel találkozik. Meggyógyítja a betegeket, akik bizalommal fordulnak feléje, egyetlen követelményt támasztva, higgyenek, mert minden lehetséges annak, aki hisz. "Jézusba vetett hitük magában foglalja az Isten országába vetett hitet, és ez menti meg őket. Jézus úgy jött el, mint a bűnösök orvosa, aki magára vállalja a gyengeségeinket és betegségeinket és így szabadít meg minket. Ez lesz majd szenvedése értelme is. Jézus részesedik a szenvedő emberiség állapotában, hogy végül diadalmaskodjék minden emberi rosszon. Ezért fontos, hogy előbb lelkileg gyógyuljunk meg, érezzük meg Isten irgalmát. A lelki gyógyulást követő testi gyógyulás ugyanakkor nem következik be csalhatatlanul, mintha az imádság vagy a rítus mágikus hatása lenne. A betegség a szenvedő Krisztussal egyesíti az embert. A betegség is beépül - miként a szenvedés és a halál is - az üdvösség rendjébe. Ez is segít, hogy virrasszunk, éber lélekkel várjuk a másik világot, a paradicsomi állapotot, ahol mindörökre meg tudunk gyógyulni. Ezért a szenvedés és a betegség is eszköze az üdvösségnek. Nem mintha ezzel a gondolattal egyszerre könnyű lenne elviselni, ez továbbra is próbatétel marad. És itt csatlakoznak a beteglátogatók, akik szeretetükkel segítik a betegeket terhük elviselésében, megkönnyítve a szenvedést akár egy jó szóval, figyelmes gesztussal, odahallgatással. Antióchiai Szent Ignác is kéri: viseljétek mindenki betegségét. Amikor a betegeket szolgáljuk, magát Jézust szolgáljuk szenvedő tagjaiban. Beteg voltam és meglátogattatok engem - mondja majd Jézus az utolsó ítéletkor. A keresztény világban a beteg, Jézus Krisztus képmása és jele"- zárta gondolatait az előadó.

Első találkozójukon, a beteglátogató-jelöltek megismerkedtek az alapvető szabályokkal is, együtt imádkoztak, elmélkedtek, és áttekintették a képzés tervezett menetét, az ismeretek elméleti és gyakorlati kibontásának módját.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: