2013-02-10 11:03:20• hírek • MTI

A betegek világnapja a katolikus egyházban

A lourdes-i csoda helyén 1864-ben Mária-szobrot állítottak
A lourdes-i csoda helyén 1864-ben Mária-szobrot állítottak

Február 11-én 21. alkalommal tartja meg a katolikus egyház A betegek világnapját. Az MTVA Sajtó- és Fotóarchívumának anyaga:

A nap megtartását II. János Pál pápa kezdeményezte 1992. május 13-án keltezett levelében annak emlékére, hogy a hagyomány szerint a franciaországi kis faluban, Lourdes-ban 1858-ban e napon jelent meg Szűz Mária a 14 éves Bernadette Soubirous-nak, majd február 15-én a sziklabarlangban csodatevő forrás fakadt. Az első alkalommal 1993-ban megtartott világnap célja, hogy "Isten egész népe kellő figyelmet szenteljen a betegnek, illetve segítse elő a szenvedés megértését".

A lourdes-i csoda helyén 1864-ben Mária-szobrot állítottak, majd 1876-ban templomot építettek fölé, amelynek IX. Pius pápa bazilika címet és előjogokat adományozott. Lourdes a világ legnagyobb Mária-kegyhelyévé, a reménység forrásává vált. Becslések szerint 1860 óta 200 millióan keresték fel, a katolikus egyház eddig hivatalosan 68 tudományos módon megmagyarázhatatlan gyógyulást ismert el. Február 11-én a katolikus egyház ünnepi liturgiával emlékezik meg a lourdes-i Szűzanyáról.

Az idén Németországban, az altöttingi Mária-kegyhelyen tartják meg a világnap központi eseményeit. Ez alkalomból az Egészségügy Pápai Tanácsa nemzetközi tudományos konferenciát rendezett, illetve a szenvedésről és az egészségről szóló elmélkedéseket egybegyűjtő kötetet adott ki több nyelven.

XVI. Benedek pápa idei világnapi üzenetének jelmondatát - "Menj és tégy hasonlóképpen!" - Szent Lukácsnak az irgalmas szamaritánusról szóló evangéliumi példabeszédéből kölcsönözte, ezzel is hangsúlyozva, hogy az ő példáját követve az egyház mindig különös figyelmet tanúsított a betegek iránt. A katolikus egyházfő ezekkel a szavakkal szólítja a tanítványokat, a híveket a tevékeny munkára embertársaik érdekében. Arra buzdít, hogy újítsuk meg elkötelezettségünket az élet, az egészség, a szenvedés ápolása érdekében, hajoljunk le a szenvedőkhöz, a betegekhez és támogassuk őket. XVI. Benedek külön kiemelte, hogy az idei év A hit éve is egyben, amely jó alkalom arra, hogy az egyházi közösségekben még fokozottabban végezzék a karitatív szolgálatot, irgalmas szamaritánusként viselkedjenek testvéreikkel.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: