2012-09-26 15:46:29• hírek • Póti Orsolya

A beszédfejlődés volt a téma a Baba-mama Klubban

Érdekes előadással várta az anyukákat és kismamákat a Szatmári Baba-mama Klub szeptember 25-én. A találkozó témája a beszédfejlődés volt, és a téma kapcsán Tóth Emese pszichológus és logopédus tartott előadást.

A gyermek mozgásfejlődése mellett a szülők másik kedvenc témája a beszédfejlődés, hiszen szinte minden családban más-más korban kezd el gagyogni, gőgicsélni, vagy éppen beszélni a gyermek, azaz a babák beszédfejlődése nagyon eltér egymástól.

Tóth Emese logopédus elmondása szerint a csecsemők beszédének fejlődésében fontos állomás a gagyogás, amely a baba 3 hónapos korától jelenik meg. A gagyogás abban különbözik a gőgicséléstől, hogy a torokhangok, magánhangzók után a baba inkább olyan hangokat kezd gyakorolni, amelyek az ajkak és a nyelv játékát is igénylik, azaz a mássalhangzókat.„A babát úgy segíthetjük a hangok gyakorlásában, ha minél többet beszélünk hozzá. Meséljétek el neki, hogy mi történik körülötte, mi az, amit éppen csinálsz, használj minél több hangutánzó szót és mondókázz vele." - tanácsolta a szakember.

A gyermekek fokról-fokra sajátítják el a beszédet. Kiejtése természetesen nem pontos, nehézségek mutatkozhatnak a szavak felfogásában, megértésében, de ezek a jelenségek a beszédfejlődés természetes velejárói. A szülőknek, hozzátartozóknak különösen nagy hangsúlyt kell fektetniük a felmerülő beszédhibákra és fontos, hogy a problémákkal időben szakorvoshoz forduljanak.

„Ha a gyermek 3 évesen még mindig nem beszél, feltétlenül logopédushoz kell fordulni. Városunkban sajnos kevés az erre specializálódott szakember, pedig a részképességzavarok nem elhanyagolandóak" - magyarázta Tóth.

A találkozó során szó esett az egynyelvű és a kétnyelvű környezetbe született babákról, illetve az a fontos kérdés is felmerült, hogy érdemes-e idegen nyelvű óvodába íratni a gyermeket.

„A kétnyelvű közegben felnövő gyerekek különösebb erőfeszítés nélkül kétnyelvűként nőnek fel, és mindkét nyelvet anyanyelvi szinten beszélik a végén. Azonban a csecsemők agya korán elveszíti teljes nyitottságát a nyelvek felé, és egyre inkább annak a nyelvnek a felismerésére korlátozódik, melyet a legtöbbet hall a csecsemő. Éppen ezért, ha otthon csak magyar nyelven kommunikálnak a szülők a gyerekkel és pl. román nyelvű óvodába íratják, különféle problémák merülhetnek fel, hiszen a két nyelv megzavarhatja a gyermeket" - mondat el a logopédus.

Tóth szerint a kétnyelvűségre legjobb már születéstől szoktatni a gyerekeket: fontos, hogy az egyik szülő magyarul, a másik szülő románul beszéljen a gyermekhez. Így, ha a gyermek például román óvodába kerül kevés az esély a különféle részképességzavarok kialakulásának.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: