2009-11-05 12:37:57• hírek • MTI/AP

A benszülötteket is veszélyezteti a H1N1

Az új influenza felbukkant a legnagyobb, elszigeteltségben élő amazonasi törzsben, a janomami indiánok körében, s orvosok az gyanítják, hogy hét őslakos - közöttük hat csecsemő - halálát okozta a kór.

A bennszülöttek ügyeivel foglalkozó venezuelai minisztérium helyettes vezetője, Jamilet Mirabal közölte csütörtökön, hogy az új típusú influenza feltételezhetően három janomami faluban ütötte fel a fejét. A hatóságok egy orvoscsoportot küldtek a törzshöz a járvány megfékezésére és a betegek gyógyítására.

A csoport egyik tagja, Raidan Bernade elmondta, hogy a halálesetek az elmúlt két hétben történtek a janomamiknál. Megerősítést nyert, hogy a H1N1 vírus okozta egy 35 éves, valószínűleg várandós asszony halálát. Hasonló tünetek jelentkeztek az elhalálozott csecsemőknél is, akik közül a legidősebb is mindössze egyéves volt. Tőlük azonban idejekorán nem tudtak szövetmintát venni, hogy megállapítsák a halál okát.

A janomami indiánok Venezuela és Brazília határán, a Paríma-hegységben és az Orinoco forrásvidékén élnek több ezer éve, megtartva ősi nyelvüket és hagyományaikat. A többnejűségben élő, igen harcias törzs legalább 28 ezer főt számlál.

Nem világos, hogy az új típusú influenza hogyan jutott el az elszigeteltségben élő törzshöz. Egy lehetséges magyarázat, hogy egy vírushordozó személy részt vett az egyik janomami faluban nemrégiben rendezett "atlétikai" versenyen, amelyre mindenhonnan érkeztek környékbeli bennszülöttek. Az első haláleset is a több napos sportesemény idején történt. A másik lehetőség az, hogy a vírus egy kormányküldöttséggel érkezett, amely nemrégiben kereste fel a bennszülötteket - mondta Jamilet Mirabal.


Az új típusú influenza az elszigeteltségben élő indiánok között is terjed
Az új típusú influenza az elszigeteltségben élő indiánok között is terjed


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: