2011-01-11 11:43:55• hírek • Szatmár.ro

A belvízelvezetések éve vidéken 2011

Alig akad önkormányzat, ahol ne az árkok felújítása szerepelne első helyen a 2011-es tervek között.

A tavalyelőtti és tavalyi tapasztalatok egy megoldatlan és sürgető feladatra világítottak rá a megyebeli vidéki településeken: a belvizek állandó veszélyben tarthatják a háztáji gazdaságokat kedvezőtlen időjárás esetén. Vannak falvak, ahol több hónapja víz alatt vannak a pincék, a mikolai és a lázári vészhelyzetekről beszámoltak a híradások karácsony és újév között.

Az idén a polgármesteri hivatalok igyekeznek rendet tenni ezen a téren: vannak, akik direkt ezért vásárolnak munkagépet, akadnak, akik pályázni fognak a vízlevezető árkok kimélyítésére. Lázáriban tavasszal minden egyes utcán elvégzik az ároktakarítást, ráadásul szakemberek mérései alapján biztosítják majd a víz lefolyását. Pusztadarócon is pontot akarnak tenni a belvízveszély végére, itt tavasszal hozzá is kezdenek a kotrásnak. Kálmándon ugyancsak felmérések szerint teszik rendbe a csatornákat, Mezőpetriben egy gép vásárlása szerepel az idei tervek között.

Természetesen az önkormányzatok erőfeszítése semmit sem ér majd, ha nem változik a lakosok magatartása. A legtöbb vidéki helységben éppen azért fenyegetett házakat is a víz, mert komoly hiányosságok vannak az árkok rendbentartása terén.


Belvíz Mikolában
Belvíz Mikolában


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: