2011-12-07 15:46:32• hírek • Czinzel László

A bélteki vásárban népszerűsített a Megyei Agrárkamara

Január közepéig lehet pályázni az 112-es mezőgazdasági kiírásban.

Kettős célja volt a Megyei Agrárkamara keddi látogatásának a krasznabélteki vásárban. Az agrárkamara képviselői itt népszerűsítették az általuk kiadott Mezőgazdasági Futár elnevezésű szaklap legújabb számát, illetve felvették a kapcsolatot a gazdákkal, hogy felhívják a figyelmüket: hamarosan lejár a pályázási időszak, amelyen akár 10 és 40 ezer euró közötti összeget nyerhetnek el gazdaságuk bővítésre.

A vásár egyébként kicsit szegényes volt, már ami az élő állatok kínálatát illeti. A kismalacokért 80 és 220 lej között kértek a gazdák, de több állat megvétele esetén akár 75 lejre is levitték az árat. A karácsonyi vágásra ítélt sertések kilóját 6,5 és 8 lej között adták, a fejősteheneket 2000-2800 lej között árulták, a növendékborjuk ára pedig 400 és 600 lej között mozgott. Egy-egy juhért 400 lejt kértek, de akár 250 lejért is odaadták.

Scholtz Béla, a Megyei Agrárkamara munkatársa a szatmár.ro-nak elmondta, a bélteki kiküldetés egyik célja az intézmény által kiadott Mezőgazdasági Futár című havilap népszerűsítése volt. A lapban román és magyar nyelven is jelennek meg gazdálkodóknak szánt cikkek, a legfrissebb számban többek között a decemberi és januári mezőgazdasági munkálatokról és a borjak neveléséről is olvasható írás.

Vásár volt Krasznabélteken

A gazdálkodók körében népszerűsítették a 112-es, mezőgazdasággal kapcsolatos pályázati kiírást is, melynek leadási határideje január közepe. Ezzel a pályázattal a 40 évnél fiatalabb gazdálkodók a jelenlegi kiírás szerint 10 és 25 ezer euró közötti összeget kaphatnak, ám amennyiben az EU elfogadja a tervezett változtatást, akár 12 és 40 ezer euró közötti összeghez is hozzá lehet jutni. A pénzösszeget a gazdaság bővítésére, a termelés növelésére kell fordítani. Solcz felhívta a figyelmet: a pályázókat komolyan ellenőrzik, így ha valaki nem valós adatokkal pályázik, az valószínűleg le is bukik.

Az 112-es pályázattal kapcsolatban a Szatmár Megyei Agrárkamara székhelyén, az 1 Decembrie 1918 utca 13 szám alatt  is felvilágosítást adnak, illetve a 0261-717-348-as számon is információkkal szolgálnak, sőt, a pályázat megírásában is segítséget nyújtanak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: