2016-07-01 13:16:56• hírek • MTI

Aranygenerációk egymás ellen a belga-walesi negyeddöntőben

Mindkét országban aranygenerációként jellemzik jelenlegi labdarúgó-válogatottjukat, s nagyon bíznak abban, hogy a franciaországi Európa-bajnokság pénteki Belgium-Wales negyeddöntőjéből az ő csapatuk jut majd tovább.

Mindkét együttesben élénken élnek a közelmúlt történései, nevezetesen az, hogy azonos selejtezőcsoportban szerepeltek, s egymás elleni mérkőzéseiken a szigetországiak voltak jobbak: Cardiffban 1-0-s walesi győzelem született, Brüsszelben pedig gól nélküli döntetlen lett az eredmény.

A világranglista második helyén álló belgák nehezen lendültek játékba az Eb-n, de a magyarok elleni nyolcaddöntőben (4-0) már összeállt a játékuk, és a selejtezős eredmények ellenére ők számítanak a meccs esélyeseinek. Ráadásul a találkozót a belga határnál fekvő Lille-ben rendezik, így gyakorlatilag hazai környezetben érezhetik majd magukat.
Bár a walesieknél kevesebb sztárjátékos szerepel - egy igazi csillaguk van Gareth Bale személyében -, azt mondják, szeretnek úgy játszani, hogy nem ők az esélyesek.

"Ezekben a helyzetekben általában jól teljesítünk. - fogalmazott a védő, Chris Gunter. - Belgium lesz a favorit, ráadásul a küszöbük előtt játszunk majd, ezt akár ki is használhatjuk."

Bale és Eden Hazard lehet a mérkőzés kulcsfigurája. Előbbi, a világ legdrágább futballistája, eddig három és "fél" gólt szerzett a tornán, három igazit, majd az északírek elleni nyolcaddöntőben a beadásából született a Wales továbbjutását jelentő öngól. Szabadrúgásai életveszélyesek, képes egyedül is eldönteni egy-egy összecsapást. Hazard - bár egyelőre kérdéses a pályára lépése, miután a magyarok elleni találkozón combsérülést szenvedett - csapatával együtt a nyolcaddöntőben kelt igazán életre, gólt szerzett és gólpasszt adott. Ő maga azt mondta, pályafutása során most játszott a legjobban a válogatottban. Bár kedden és szerdán sem edzett, várhatóan bevethető lesz majd a pénteki csatában. Lille ráadásul különösen kedves a számára, hiszen hét évig itt futballozott, mielőtt 2012-ben megvette őt a Chelsea.

"Wales nagyon erős csapat, és nem csak Gareth Bale miatt, több jó játékosuk is van" - mondta az ellenfélről Marc Wilmots, a belgák szövetségi kapitánya.

"A belgáknál a pályán és a kispadon olyan futballisták játszanak és ülnek, akik a világ bármelyik válogatottjába beférnének. - nyilatkozott kollégája, Chris Coleman. - De az utóbbi négy évben négyszer is játszottunk velük, egyszer nyertünk, kétszer pedig döntetlent értünk el, így nincs mitől tartanunk."

A két csapat eddig 12-szer csapott össze egymással, a mérleg: 5 belga és 4 walesi győzelem, valamint 3 döntetlen.
A mérkőzés pénteken 21 órakor kezdődik Lille-ben, a játékvezető a szlovén Damir Skomina lesz. A továbbjutó a csütörtöki (mai) lengyel-portugál összecsapás győztesével játszhat majd a fináléba kerülésért.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: