2016-07-02 00:42:08• hírek • MTI

A belga B-védelem nem bírt a walesi bárdokkal, akik háromszor is lecsaptak!

A walesi válogatott meglepetésre 3-1-re legyőzte a belga csapatot a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság pénteki negyeddöntőjében, Lille-ben. A walesiek szerdán Lyonban a portugálokkal találkoznak az elődöntőben.

A kapuban a világ egyik legjobb hálóőre, bámulatos középpálya, irigylésre méltó csatársor, világklasszis támadószekció - így állt fel Belgium Wales ellen és a teljes Európa-bajnokságon. Igen ám, de már a torna előtt sejteni lehetett, hogy baj lesz a védelemben, ahonnan kidőlt a csapatkapitány Vincent Kompany (Manchester City), a rendkívül rutinos alapember Nicolas Lombaerts (Zenit Szentpétervár), valamint a fiatal tehetség Dedrick Boyata (Celtic). Helyükre Marc Wilmots kapitány kénytelen volt behívni a 22 éves Jordan Lukakut (Oostende), a 21 éves Jason Benayent (Galatasaray), a 25 évesen újonc Christian Kabaselét (Genk), de még a Kanadában légióskodó (Montreal Impact) Laurent Cimant is, aki 30 éves kora ellenére alig 11-szer szerepelt a belga válogatottban.

Ha mindez még nem lett volna elég, Wales ellen kidőlt Thomas Vermaelen (Barcelona) és Jan Vertonghen (Tottenham) is. Így kapott lehetőséget egy ilyen sorsdöntő meccsen - a tornán először - a korábban 4-szeres (a felkészülés alatt) válogatott Lukaku és a 7-szeres válogatott Benayen. Mindez talán némileg megmagyarázza, a 30. percben Ashley Williams miért fejelhetett teljesen egyedül az ötös közeléből, az 55. percben Hal Robson-Kanu (amúgy egy káprázatos) csellel miként csapott be három védőt is a 16-son belül, a hajrában pedig miként fejelhetett zavartalanul Sam Vokes....

Pedig a szakadó esőben induló a mérkőzés nem úgy kezdődött, hogy a britek a végén óriási meglepetést okozhatnak. A kezdés pillanatától nagy fölényben volt Belgium. Több ígéretes támadás után a hetedik percben alakította ki első ziccerét a világranglista második helyezettje: előbb Carrasco lövését Hennessey kapus védte bravúrral, majd Meunier közeli kísérletét blokkolták, végül Hazard próbálkozása szögletre pattant. A beívelés után a gólvonal előtt helyezkedő Romelu Lukaku lába előtt elsuhant a labda.

A walesieknek is voltak ígéretes akcióik, de az AS Romában játszó Radja Nainggolan emlékezetes bombagóljával a belgák szereztek vezetést. A 27. percben Neil Taylor lövését Courtois védte, majd egy szöglet után Williams egyenlített, sőt a 34. percben Gareth Bale kísérlete után is Courtois bravúrjára volt szükség.

Az első félidő második felében már a brit csapat játéka dominált, ezt támasztja alá az 57 százalékos labdabirtoklás és a 10 lövés, amelyből 6 eltalálta az ellenfél kapuját.

A szünet után Romelu Lukaku fejese szállt el a kapufa mellett, majd De Bruyne a keresztléc fölé, Eden Hazard pedig a hosszú oldali kapufa mellé lőtt. A belgák intenzív időszaka után Thomas Robson-Kanu bravúros egyéni megmozdulásával már a walesiek álltak jobban, a gólt követően azonban ismét Belgium vette át az irányítást, és újabb helyzeteket dolgozott ki. A 74. percben Fellaini fejelt a kapufa mellé, majd Witsel távoli kísérlete ment fölé.

A hajrában a belgák kétszer is büntetőt reklamáltak a játékvezetőnél, nagy helyzetet azonban nem tudtak kialakítani, a 86. percben aztán Vokes fejese döntötte el a meccset, amely az egyik legjobb volt eddig az Európa-bajnokságon.

Eredmény, negyeddöntő:

Wales-Belgium 3-1 (1-1)
Lille, 45 936 néző, v.: Damir Skomina (szlovén)
gólszerzők: A. Williams (31.), Robson-Kanu (55.), Vokes (86.), illetve Nainggolan (13.)
sárga lap: Davies (5.), Chester (16.), Gunter (24.), Ramsey (75.), illetve Fellaini (59.), Alderweireld (85.)
Wales: Hennessey - Gunter, Chester, Williams, Davies, Taylor - Allen, Ledley (King, 78.), Ramsey (Collins, 90.) - Bale, Robson-Kanu (Vokes, 80.)
Belgium: Courtois - Meunir, Alderweireld, Denayer, J. Lukaku (Mertens, 75.) - Witsel, Nainggolan - De Bruyne, Carrasco (Fellaini, a szünetben), Hazard - R. Lukaku (Batshuayi, 83.)

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: