2005-10-05 08:03:55• hírek • Szatmár.ro

A bársonyos bőrért a hideggel szemben

0.jpgHa az embernek nem érezheti a párja bőrét, akkor a test és a lélek megbetegszik.

Az "erősebb" nemet semmivel sem tudjuk jobban elgyengíteni, mint a bársonyos bőrrel. Ősszel a rossz időjárás miatt különös figyelmet kell szentelnünk a bőrünkre, óvni kell az időjárás viszontagságaitól.

A pszichológia szerint, ha az embernek nincs közvetlen "bőrkapcsolata", ha nem érezheti a másik bőrét, akkor a test és a lélek megbetegszik. A sima, tiszta, puha bőr sok mindent elárul a gazdájáról. A bőrünk az egyik legérzékenyebb szervünk. Arcbőrünk ősszel különösen igényli a gondoskodást. De ne feledjük el, hogy a bőr is egy szerv, testünk legnagyobb szerve. A testfelületünk takarója 98 százalékban protein, idegvégződések, vérerek, izzadságmirigyek, apró pihék, zsírmirigyek szövevénye. De ne csak az arcunkra gondoljunk, mikor bőrápolásról beszélünk.

Vegyük sorra, mit kell tenni a szép és üde bőrért? Mindig a gondos arctisztítás az első lépés. A szárazabb bőr esetén a tisztítótejet ajánlják, a zsírosabb bőrt tonikkal is lehet tisztítani. Fontos, hogy reggel és este is tisztítsuk meg bőrünket, mert az apró porszemek, szennyeződések okozzák a mitesszereket, a gyulladásos bőrfelületet. Az arcbőr pH-értékét tonizálással állíthatjuk helyre, mely enyhén fertőtlenít, és pórusösszehúzó hatású is. Válasszunk olyan nappali krémet, mely véd a hideg, a szél ellen, és megszünteti a bőr szárazságát. A szem környéki terület különösen érzékeny, így hűvös időben is gondoskodjunk ennek a bőrterületnek a táplálásáról. Ajánlott mélyhatóanyagú szemránckrémet használni. A száraz hideg vízhiányossá teszi a bőrünket. Hetente egyszer tegyünk fel mélyhidratáló maszkot. De ne feledjük, a napi hidratálás a legfontosabb! A hidratálókrémet arcra és nyakra használjuk. Az alapozókrém télen nemcsak esztétikai, hanem védelmi célokat is szolgál. A légszennyeződések így nem rongálják annyira bőrünket. Az ajkakon lévő bőr arcunk legvédtelenebb része, mivel itt nincsenek faggyúmirigyek, melyek zsíroznák, ápolnák, védenék a szánkat. Használjunk minél gyakrabban ajakbalzsamot, így megelőzhetjük a fájdalmas és csúnya kicserepesedéseket. Ajakápolót és rúzst egyszerre ne használjunk. Olyan rúzst válasszunk, amely a színezőanyagokon kívül bőrlágyítót is tartalmaz.

Ne feledjük, hogy a központi fűtés száraz, meleg levegője is ártalmas lehet a bőrünkre. Gondoskodjunk a megfelelő nedvességre a szobában is, helyezzünk el párologtatókat a fűtő testeken.

Az időjárás viszontagságain túl a szép bőrt titka ősszel is a helyes táplálkozás és életmód. Az egyoldalú táplálkozás nyomokat hagy a bőrön. A fehérjék - hal, sovány húsok, tojás, tejtermékek, zöldfőzelékek, friss, nyers saláta - igen fontosak. Az A-, B-, C-, D-, E-vitaminok szerepe óriási. A rendszeres testmozgás is feltétele az egészséges bőrnek. A szép bőr legnagyobb ellensége a dohányzás, mert szürke, petyhüdt és fénytelen lesz tőle.

A hideg idő "bőrt próbáló" ereje azonban ne riasszon el bennünket a sétától, friss levegőre, mozgásra mindig szükségünk van. Használjuk ki a napsugarakat, fürösszük meg benne arcunkat. A szoláriummal azonban vigyázzunk, hetente csak egyszer ajánlott!

Életforma 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: