2011-03-31 16:14:33• hírek • Szatmár.ro

A bárányhús felosztása

Húsvét fő gasztronómiai különlegességei a legtöbb helyen bárányhúsból készülnek. Annak ellenére, hogy sokan nem kedvelik a bárányhús ízét, de megfelelő előkészítéssel és fűszerezéssel páratlan ízvilágban részesülhetünk.

A vidéki környezetben élő házigazdák és háziasszonyok még tisztában vannak a bárány levágását követő felosztási és tisztási folyamatokkal, városon annál kevésbé. Természetesen a bárányhús a hentesüzletekben már feldarabolt és letisztított változatban is könnyen hozzáférhető, de azok számára, akik saját maguk szortíroznák, íme néhány gyakorlati tanács: a háziasszonyok dolga a bárányhús feldarabolása. Figyeljünk arra, hogy a bárány ne legyen se túl fiatal, de öt hónaposnál se legyen több. A hús íze szempontjából a legmegfelelőbb, ha az már kettő-négy hónapos, ennek húsaránya a nyúzást követően általában nem haladja meg a 6 kg-ot.

A bárány felhasításához szükségünk van egy éles késre, amivel felvágjuk a bárány húsát a nyakáig, majd késsel feszítsük szét annak érdekében, hogy kellőképpen szétnyíljon. Ezt követően elválasztjuk a testtől a többi belső részeket. Lényeges, hogy a hashártyát ne dobjuk ki, mivel ebből bárányaprólékot készíthetünk vagyis ebbe kell beletölteni az aprólékot. Az aprólék készítéséhez tegyük félre a szívet, a májat és a tüdőt. Ezt követően vágjuk ki a báránysülthöz felhasználható részeket, vagyis a hátulját, a hátsó combbal együtt. Miután a bárány belső részeit kivettük, vágjuk le a bárány nyak- és fejrészét. Ha ezzel végeztünk, a gerinc mentén hasítsuk kettőbe a bárányt, ezáltal két fél bárányt kapunk. Az így kapott feleket a következőképpen osszuk el:

  • A fej valamint az alsó lábszár része csorbába alkalmas

  • Gulyásnak, párolva, sütve, párolva és pörköltnek: a nyak, lapocka és szegy része alkalmas

  • Gulyásnak és pörköltnek: a farok és a fej

  • Párolva, sütve, szeletelve vagy egészben: a borda és a gerinc

  • Párolva és sütve: a comb része alkalmas.

A bárány első részét valamint a bordát feldaraboljuk, elosztjuk annak függvényében, hogy milyen ételeket szeretnénk készíteni belőlük. A variációk száma végtelen, számos bárányétel készíthető belőlük: pásztornyárs, gombás/tejfölös/sóskás/spenótos bárány, marinált báránycomb, báránycombsteac, nyárson sült bárányfalatkák, fokhagymás tokány, bárány becsinált stb.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: