2015-03-02 16:08:48• hírek • MTI

A bankautomaták fel kell tüntessék a kezelési költségeket

Kedden lép hatályba a fogyasztóvédelmi hatóság rendelete, amely előírja a bankoknak, hogy a bankautomaták (ATM) képernyőin feltűntessék az ügyfél által igényelt tranzakció költségeit.

A rendelet értelmében az ügyfélnek még a művelet elvégzése előtt egyértelmű tájékoztatást kell kapnia az ATM képernyőjén arról, hogy az általa igényelt készpénzfelvételért, átutalásért, számlafizetésért, vagy bármilyen más banki szolgáltatásért mekkora díjat számol fel a bank, hogy az információ ismeretében lehetősége legyen visszakozni.

A fogyasztóvédelmi hatóság tavaly ősszel elfogadott rendelete az eredetileg közvitára bocsátott változatnál lényegesen kevesebb terhet ró a pénzintézetekre. A bankszövetség elérte, hogy a kezelési költséget a bankok százalékban adhassák meg, ne kelljen kiírniuk a pontos pénzösszeget, csak annak minimális szintjét.

A fogyasztóvédelmi hatóság eredetileg arra kötelezte volna a bankokat, hogy a konkurens pénzintézetek által kibocsátott kártyák esetében is feltűntessék a kártyahasználat - olykor jelentős eltéréseket mutató - költségeit, de a rendelet végleges szövege ezt már nem írja elő. A más bank által kiadott kártya tulajdonosát az ATM-nek csak arra kell figyelmeztetnie, hogy nem saját bankja hálózatát használja, ezért számláját a két pénzintézet közötti megállapodás alapján fogják tranzakciós költségekkel terhelni.

Hasonlóképpen a bankok nyomására szabtak meg a rendeletben a tervezett kettő helyett négy hónapos hatályba lépési határidőt. A Digi 24 hírtelevízió azonban a napokban arról számolt be, hogy a négy hónap is kevés volt: a piacon jelen lévő 40 bank közül csak egy vezette be a rendelet által előírt tájékoztatást bankautomatáin. A hírforrás megjegyzi, hogy a bankok 10 ezer lejes bírságot kockáztatnak, ha nem tesznek eleget a fogyasztóvédelmi előírásnak.

Romániában 46 millió bankkártyát bocsátottak ki a pénzintézetek, ezek közül 11 milliót használnak az ügyfelek.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: