2015-04-29 15:54:17• hírek • Kocsis Zoltán

A balesetveszélyes forgalomlassító szigetekre hívja fel a figyelmet Kereskényi

A balesetveszélyes forgalomlassító szigetekre hívta fel a parlament és a szaktárca figyelmét Kereskényi Gábor szatmári képviselő legutóbbi, szerdai interpellációjában. A politikus írásos és szóbeli választ is kér Ioan Rus közlekedésügyi minisztertől.

Kereskényi emlékeztetett arra, hogy az elmúlt három évben szatmári és bihari képviselők többször is szót ejtettek a Szatmárnémetit Nagyváraddal összekötő DN19-es országúton található forgalomlassító szigetekről. Ezeknek az kellene legyen a céljuk, hogy lassítsák, ezáltal pedig biztonságosabbá tegyék a közlekedést. Ezzel szemben sokkal inkább jelentenek veszélyt az autósok testi épségére, nem ritkán az életére is. A szatmári politikus példaként tett említést arra a másfél héttel ezelőtti balesetre, amelyben egy 23 éves szatmári lány, Paula Rat a Bihar megyei Keményfok településen szenvedett halálos balesetet, miután az autó, amelyben ült, ráfutott a forgalomlassító szigetre.

„Ezeket a szigeteket számtalan európai ország alkalmazza. Átvéve az ötletet, az lenne a szerepük, hogy a települések elején lassításra, fékezésre késztesse az autósokat, hogy azok, beérve a településekre, betartsák a vonatkozó sebességhatárokat. Csakhogy Romániában ezek a szigetek nem az európai normák szerint készültek. Ennek következtében a gyalogosok, autósok védelme, ami elsőszámú cél kellene legyen, háttérbe szorult. Az építők csak a formai elemeket tartották be - sziget, szélesebb út -, de figyelmen kívül hagyták az alapgondolatot. Ennek következtében Romániában építettek egy-egy kanyart mindkét menetirányba, amely még csak nem is teszi szükségessé a fékezést", véli Kereskényi.

A képviselő szerint egyéb technikai gondok is akadnak a DN19-es szigeteivel: a szegélykövek szinte merőlegesek az úttest síkjára és 15-20 centiméter magasak. Ez azt eredményezi, hogy egy ütközés esetén az autó könnyedén felborulhat.

Kereskényi két kérdést is megfogalmazott a szaktárca irányában, Ioan Rus közlekedésügyi minisztertől pedig írásos és szóbeli választ is vár. Egyik kérdése, hogy megfelelnek-e a forgalomlassító szigetek az európai normáknak és ki ellenőrizte azokat? A második kérdésben arra volt kíváncsi, Rusnak van-e bármiféle elképzelése, miként lehetnek orvosolni ezeket a problémákat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: