2009-08-04 11:41:44• hírek • MTI/Reuters/AFP

Fogat növesztettek felnőtt egerekben

Japán kutatóknak sikerült jól működő fogakat növeszteniük felnőtt egerekben egérembriókból vett sejtek felhasználásával és remélik, a jövőben használható lesz embereknél is új technológiájuk.

"Ennek a terápiának megvan az a képessége, hogy helyreállítsa a szervfunkciók részleges elvesztését" - írták a kutatók az amerikai tudományos akadémia lapjának (PNAS) hétfőn megjelent számában.

A közleményben beszámolnak arról, miként fejlesztettek ki egérembrióból kivett sejtek felhasználásával biomérnöki úton fogcsírát. A csírákat később felnőtt egerek állkapcsába ültették be.

A beültetés utáni 37. napon kibukkantak az új fogak, amelyekkel a rágcsálók harapni is tudtak. "A biomérnökséggel előállított fog zománcának és dentinjének (a fog állományának) keménysége megegyezett a természetes felnőtt fogéval" - tudatták a médiával a Tokiói Tudományegyetem kutatóintézetének munkatársai.

A Cudzsi Takasi által vezetett csoport reményei szerint technológiájukat emberi szervek növesztésére is használhatják egykor. "A helyreállító terápia végső célja, hogy teljesen funkcionáló, biomérnöki úton létrehozott szerveket fejlesszen ki, melyek a betegség, sérülés vagy öregedés következtében elvesztett vagy károsodott szerveket helyettesíthetik" - írták tanulmányukban.


A kísérleti állat tökéletesen tudja használni új fogait
A kísérleti állat tökéletesen tudja használni új fogait


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: