2011-04-12 11:38:55• hírek • Szatmár.ro

A babahordozásról dióhéjban

A kisbabáknak hatalmas igényük van a testközelségre. Biztonságot ad nekik, amikor egy felnőtt közvetlen közelében lehetnek. Ezért sír sok baba, amikor leteszik, és elvárják, hogy már pici korától egyedül nézelődjön, szórakoztassa magát a kiságyban - véli ki Gödri Réka, a Szatmár.ro szakértő rovatának gyermeknevelési tanácsadója.

Sok szülő válaszol a kisbaba igényére, és  gyakran ölbe veszi, kézben hordozza a kisbabát, ez azonban hosszú távon nagyon fárasztó. Vannak, akik kenguruba teszik a babát, hogy így biztosítsák számára a testközelséget, azonban nem számolnak azzal, hogy a kereskedelemben kapható legtöbb kenguru kialakítása nem megfelelő a kisbaba ortopédiai fejlődése szempontjából (pl. túl keskeny a baba lába közé eső rész, és így a baba lába lóg, nincs megfelelően alátámasztva).

A kisbaba hordozására sokkal megfelelőbbek az ortopédiailag helyes tartást biztosító babahordozó eszközök. Ilyen a rugalmas vagy szőtt hordozókendő, mei tai, babaerszény, karikás kendő, és a csatos hordozók (soft structured carrier). Ezek a hordozóeszközök megfelelő tartást biztosítanak a kisbabának, és ugyanakkor a szülőnek is kényelmesek. Az a közös bennük, hogy használatukkor a kisbaba teste szorosan a szülőhöz simul, a szülő testével együtt mozog.

A baba érzi a szülő test melegét, és ez nagyon megnyugtató számára. A hordozóeszköz biztonságos melegéből a kisbabák bátran megfigyelhetik a világot, és amikor elfáradnak, nyugodtan alhatnak is. A babahordozó eszközök használata nagyban megkönnyíti a szülők életét is. Kisbabájukat maguk mellett tudják, és mégis szabad mindkét kezük, mellyel könnyebb házimunkát végezhetnek, bevásárlószatyrokat cipelhetnek. A hordozott babák esetében a sokszor hosszadalmas nappali altatásokat is el lehet felejteni. A kisbaba a szülő egyenletes mozgására könnyedén elalszik. Egyes babahordozó eszközökben szoptatni is lehet, miközben védve vagyunk a kíváncsi tekintetektől.

Vannak, akik amiatt aggódnak, hogy ha kielégítik kisbabájuk testközelség iránti igényét, elkényeztetik őt. Nem kell ettől tartanunk, ugyanis ha válaszolunk kisbabánk igényeire, inkább megerősítjük benne a bizalomra, kötődésre való készséget, és így magabiztosabb, egészségesebb felnőtt válik belőle.

Az ortopédiailag helyes tartást biztosító eszközökkel elől, csípőn és háton hordozhatjuk kisbabánkat, kisgyermekünket. Az első hónapokban, a kisbaba elől hordozásához leginkább a rugalmas vagy szőtt hordozókendő ajánlott, mely jól körülöleli a kisbaba testét. 5-7 kiló fölött érdemes áttérni a háton, illetve csípőn hordozásra. Háton hordozni hordozókendővel vagy mei tai hordozóval (négy hónapos kortól) lehet, a babaerszény és karikás kendő pedig főleg elől és csípőn hordozásra alkalmas.

A kisgyermekek alkalmankénti hordozására akár 2-3 éves korig szükség lehet. A babahordozó eszközök használatát bárki elsajátíthatja a hordozóeszközök használati utasításából, de sok hasznos útmutatást lehet találni az interneten is. A babahordozó kendő használatát tanfolyamokon is el lehet sajátítani.

Amikor hordozóeszközt vásárolunk, mindenképpen figyeljünk oda arra, hogy a hordozóeszköz jó minőségű anyagból, szakértelemmel készüljön. Érdemes kikérni más szülők véleményét, akik már tapasztaltak a babahordozás terén.



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: