2010-03-12 10:48:36• hírek • Kótai Levente

A marosvásárhelyi vérengzés aktáit kérik

Markó Béla a titkosítás megszüntetését követeli.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke, miniszterelnök-helyettes csütörtökön Bukarestben jelentette be, hogy hivatalosan is kérni fogja a titkosítás feloldását. Emlékeztetett arra, hogy a román kormány nemrég hasonlóan járt el az 1989-es forradalom peranyagával.

Markó szerint nagyon fontos, hogy a marosvásárhelyi véres események huszadik évfordulóján mindenki levonja a tanulságokat. Hozzátette: a román és a magyar közösség véres konfliktusa, amelynek halottai és sebesültjei is voltak, nem spontán módon alakult ki, egyesek bujtogatására robbant ki. Markó szerint olyan személyekről van szó, akik részesei voltak az 1989 előtti kommunista hatalomnak, és érdekükben állt a feszültség fenntartása, a két közösség egymás ellen uszítása.
Marosvásárhelyen húsz évvel ezelőtt románok és magyarok verekedtek össze a város főterén, miután Maros megye több településéről autóbuszokon husángokkal és fejszékkel felfegyverkezett, félrevezetett románok érkeztek a városba. Szétverték az RMDSZ székházát és súlyosan bántalmazták Sütő András írót.

Az 1990. március 19-én és 20-án lezajlott eseményekkel kapcsolatban az idén több megemlékezést szerveznek. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) kétnapos rendezvénysorozattal emlékezik meg az etnikumközi atrocitásokról. Március 19-én felvonulást szervez az erdélyi városban, majd 20-án egy kerekasztal-beszélgetés résztvevői boncolgatják az akkori események hátterét. Az RMDSZ egy több mint tizenegy órás dokumentumfilm levetítésével idézi fel a tragikus konfliktust.

Az törekvés a vásárhelyi események 20 évfordulója miatt is aktuális, de valójában azért van ennek nagy esélye, mert a 89-es forradalom titkosított aktáinak nemrégiben történt nyilvánosságra hozása jó hivatkozási alap.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: