2014-01-18 15:26:23• hírek • MTI

A kormány nem mond le a decentralizációról

Nem mond le arról a szándékáról a román kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL), hogy végrehajtsa a decentralizációt - jelentette ki pénteken Liviu Dragnea román miniszterelnök-helyettes.

A román szociáldemokraták ügyvezető elnöki tisztségét is betöltő miniszterelnök-helyettes leszögezte: az alkotmánybíróság döntése ellenére - amely az alaptörvénybe ütközőnek nyilvánította múlt pénteken a decentralizációról szóló jogszabályt - módosítani fogják a törvényt, és ismét elfogadásra terjesztik elő.

A román parlament tavaly novemberben fogadta el vita nélkül a törvényt, miután a kormány úgynevezett felelősségvállalással terjesztette be, de a taláros testület alkotmányellenesnek nyilvánította.

"Továbbra is tárgyalunk a szociáldemokrata megyei vezetőkkel a decentralizációról, mert ez olyan terv, amiről nem mondtunk le. Megvárjuk az alkotmánybíróság indoklását, és folytatni fogjuk" - mondta Dragnea. A miniszterelnök-helyettes hozzátette: nem hiszi, hogy magát a decentralizáció folyamatát nyilvánította volna az alaptörvénybe ütközőnek az alkotmánybíróság, ezért előkészítették a következő lépéseket, amit a kormánynak és a parlamentnek meg kell tennie a jogszabály elfogadása érdekében.

A taláros testület még nem tette közzé indoklását, ezért pontosan nem lehet tudni, hogy az alkotmánybírák mit találtak alkotmányellenesnek a törvényben. A jogszabály a minisztériumokhoz tartozó közegészségügyi intézményeket, mezőgazdasági igazgatóságokat, munkaügyi felügyelőségeket, sportlétesítményeket, kulturális igazgatóságokat adta volna önkormányzati hatáskörbe.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: