2010-11-03 10:40:34• hírek • Kocsis Zoltán

Hősök lesznek-e a vasutasok?

A labdarúgó Bajnokok Ligája csoportköre 4. fordulójában megismétlődnek az előző etap párosításai, csak a rendezési jog tulajdonosa cserélődik fel. Ennek következtében a Kolozsvári CFR ezúttal odahaza látja vendégül a Bayern Münchent, a kontinens két legeredményesebb trófeahalmozója, a Real Madrid és a Milan pedig Milánóban csap össze.

Amint vélhetően sokan emlékeznek rá, a román bajnok CFR játékosai két héttel ezelőtt összesen négy gólt lőttek a müncheni Allianz Arenában, ám mivel kettő a „rossz kapuba" került, így a bajorok 3-2-re nyerni tudtak. Elérkezett tehát a visszavágó ideje, ám a találkozó esélyese ezúttal is a négyszeres BEK/BL-győztes Bayern. Ezt tökéletesen alátámasztja az erdélyiek elnökének, Iuliu Muresannal a nyilatkozata is, amely szerint "ha nem kapunk ki, hősök vagyunk". A németek persze mindenáron győzni akarnak, ebben az esetben ugyanis nem csak a továbbjutásukat és a csoportelső pozíciójukat biztosítanák be, hanem egy új rekordot is állítanának fel: még soha nem tudtak egymást követő négy meccset megnyerni a királykategóriában.

A bajorok rosszul kezdték a szezont, az utóbbi hetekben azonban mintha kezdenék megtalálni a ritmust. Idegenben ugyanakkor nem nagyon megy nekik, legalábbis a Bundesligában, ahol eddigi négy meccsükön háromszor gólt sem tudtak rúgni. Ezzel szemben a CFR odahaza hat bajnokiból négyet megnyert, utóbbi kettőn gólt sem kapott. Persze a Bayern nem mérhető az Urziceni-het vagy a Brassóhoz, még akkor sem, ha a bajorokat szinte példátlan sérülési hullám gyötri: Badstuber, Contento, van Bommel, Ribery, Robben, Olic, Klose nem állhat van Gaal vezetőedző rendelkezésére. A hazaiaknál egyedül Muresan játéka kérdéses (nem számítva a régóta sérült Y.Konét), Peraltát és Budot pedig nem nevezték a BL-re.


Münchenben rendkívül peches körülmények közepette kapott ki a CFR fotó: cfr.1907.ro
Münchenben rendkívül peches körülmények közepette kapott ki a CFR fotó: cfr.1907.ro


A csoport másik találkozóján a Basel bizakodva várhatja a Romát: a svájciak két hete Rómában 3-1-re nyerni tudtak, egy újabb győzelem esetén pedig továbbjutási álmokat kezdhetnek szövögetni - legalább az Európa-liga tavaszi küzdelmeire. Tovább rontja az olaszok esélyeit, hogy Taddei és Adriano „mellé" Pizarro is kidőlt, és de Rossi sem teljesen egészséges.

Európa csúcsrangadóján a sorozat történetének két legeredményesebb csapata, az AC Milan és Real Madrid találkozik egymással a G csoportban. A madridiak eddig kilencszer emelhették a magasba a legrangosabb európai trófeát, míg a lombardiai alakulat hét elsőséget szerzett. A spanyolok győzelmük esetén továbbjutnak a legjobb 16 közé. A két csapat jelenlegi formáját elnézve korántsem lenne meglepő, ha José Mourinho együttese győzni tudna a San Siro Stadionban is, mert amíg a Real fantasztikus formában menetel a bajnokságban, addig a Milan csak bukdácsol, ráadásul szombaton hazai környezetben veszítette el a Juventus elleni rangadót. Ugyanakkor az olaszok abban bízhatnak, hogy a Real Madrid még soha sem tudott győzni a San Siróban. A madridiak soron következő gólja a 700. lesz a kontinentális sportági csúcssorozat - a BL és annak jogelődje, a BEK - történetében.

Jó hír a hazai szurkolóknak, hogy Thiago Silva, Zambrotta, Ambrosini és Ronaldinho is felépült a meccsre, csak Bonera és Oddo van a maródiak listáján, míg a vendégeknél Garay, Gago és Kaka továbbra is sérült. A nemzetközi sajtó szerint mindkét tréner szokatlan támadó sort készül hadba vetni: Allegri egy Ronaldinho, Ibrahimovic, Inzaghi, Mourinho pedig egy Ronaldo, Benzema, Higuain hármasban gondolkodik. A legnagyobb gólveszélyt Ronaldo jelenti: csak októberben 13-szor volt eredményes a portugál.


Madridban Seedorfék szinte pályán sem voltak fotó: acmilan.com
Madridban Seedorfék szinte pályán sem voltak fotó: acmilan.com


A csoport másik meccsén az Auxerre az Ajaxot fogadja: franciák győzelmük esetén „visszajöhetnek" a továbbjutásért folytatott harcba, holland siker esetén azonban az amszterdamiak feljöhetnek a két sztárcsapatra. A hazaiaknál Oliech eltiltás, Traoré és Licata sérülés miatt nem játszhat, míg le Tallec és Jelen kérdőjeles. A vendégeknél Ooijer eltiltás miatt nem szerepelhet, helyét Oleguer veheti át, ám ő nem teljesen egészséges.

Az F jelű négyesből a Chelsea harcolhatja ki elsőként a továbbjutást: a Premier League-ben töretlenül menetelő londoniak a Stamford Bridge-en fogadják az orosz Szpartak Moszkvát, ráadásul első számú gólfelelősük, az elefántcsontparti Didier Drogba eltiltását követően ismét pályára léphet a BL-ben. Sérülés miatt nem játszhat viszont Benajun, Lampard és Malouda, a vendégeknél pedig Parlsivljuk és Ari.

A másik találkozón az önmagát lassan megtaláló Olympique Marseille számára nem okozhat gondot a Zsolna legyőzése, ebben az esetben pedig a franciák felzárkózhatnak a londoniak és a moszkvaiak mögé.
A H csoportban az Arsenal áll a továbbjutás kapujában, igaz, az utolsó lépést a Sahtar Donyeck otthonában kellene megtennie Arséne Wenger fiatal legénységének. Az ukránok hazai környezetben még sohasem kaptak ki angol csapattól. Az Arsenal a legtöbb gólt szerezte a 2010/11-es sorozatban, szám szerint 14-et. . Wenger csapatában, szokás szerint rengeteg a sérült (Almunia, Vermaelen, Ramsey, van Persie), míg Mircea Lucescu csak Fernandinhóra és Mkitarjanra nem számíthat.

A csoport másik találkozóján a Partizan Belgrád visszavágna a Bragának: a szerbek és a portugálok az Európa-ligában való folytatásért meccselnek egymással.

A szerdai program:
E csoport:

CFR Cluj - Bayern München 21:45 TVR1
FC Basel -AS Roma 21:45
F csoport:
MSK Zilina -Olympique Marseille 21:45
Chelsea (angol)-Szpartak Moszkva (orosz) 21:45
G csoport:
AC Milan -Real Madrid 21:45 DigiSport.hu
AJ Auxerre -Ajax Amsterdam 21:45
H csoport:
Partizan Beograd -Braga 21:45
Sahtar Donyeck -Arsenal 21:45

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: