2009-07-02 16:26:37• hírek • Parajdi Andrea

A Zárdában lelhet új otthonra a Kölcsey

Nem kellene szétszakadnia, azaz több épületben működnie a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumnak, ha elfogadnák a katolikus egyház azon felajánlását, hogy bérleti díj fejében az intézmény teljes egészében a Zárda épületébe költözzön át. Elek Imre igazgató szerint, ha már az intézménynek költöznie kell, akkor ezidáig ez a lehetőség tűnik számukra a legelfogadhatóbbnak.

Áprilisban született az a döntés, hogy a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumnak a 2010/2011-es tanév kezdetére ki kell költöznie jelenlegi épületéből, hiszen azt a Református Gimnázium számára visszaigényli a Református Egyház. Az akkori tervek szerint a Kölcsey a Református Gimnáziumban és a Speciális Iskolában működhetett volna tovább, ami az intézmény szétszakadását eredményezte volna.

A kölcseys vezetőség, a tanári kar, a szülőbizottság és a diákság is úgy vélte, negatívan befolyásolná az iskola megérdemelten kivívott hírnevét, és az oktatás színvonalát, ha több épületben kellene a jövőben működniük. Éppen ezért a kölcseysek a döntés megszületését követően is azt kérték a megyei és városi vezetőktől, hogy próbáljanak meg újabb alternatívákat találni.

Most a költöztetésre egy másik lehetőség merült fel, amely által a jövőben is „egy fedél alatt" folytatódna a főgimnázium tevékenysége. A katolikus egyház hajlandó lenne bérbe adni a Zárda épületének mindkét szárnyát, amely nagyobb alapterületen fekszik mint a kölcsey jelenlegi épülete.

A Zárda egyik szárnyában jelenleg az Aurel Popp Képzőművészeti Iskola van, míg a másik üresen áll, ugyanis a Vointa Sportklub egy ideje kiköltözött onnan. A jelenlegi elképzelés szerint az Aurel Popp Képzőművészeti Iskola a Református Gimnázium jelenlegi épületében kapna helyet, amely teljes egészében elfoglalná a Kölcsey mostani épületét. A képzőművészeti iskola azon része, amely most a Refivel szembeni pirostéglás épületben működik, a kisegítő iskolába költözhet át, ugyanis a református egyháznak a pirostéglás épülettel is tervei vannak, mégpedig egy idősek otthonát akarnak létrehozni a város központjában - tájékoztatott Kereskényi Gábor, alpolgármester. Mint elmondta, a Refi és a Kölcsey közt működő kisegítő iskola már idén szeptemberben új székhelyén kezdi a tanévet, pontosabban a MIU bentlakás második és harmadik emeletén.

Az alpolgármester úgy nyilatkozott, hogy a katolikus egyházzal mihamarabb alá akarnak írni egy bérleti szerződést a Zárda épületére vonatkozóan, amely legalább tíz évre szólna. Arról még nincsenek pontos egyeztetések, hogy milyen összegű bérleti díjért kaphatnák meg az ingatlan mindkét szárnyát, azonban a városvezetés bízik abban, hogy annál az összegnél, amelyet a református egyháznak a Kölcsey épületéért évente kifizettek, a mintegy 180.264 lejnél nem kell majd sokkal többet kiadniuk a katolikus egyháznak.

Elek Imre, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium igazgatója azt mondja, tudnivaló, hogy a Református Gimnázium nem tágít, továbbra is ragaszkodnak az épülethez, ezért ha már költözniük kell, olyan épületbe akarnak menni, amelyet a mostanihoz hasonlóan teljes egészében kényelmesen be tudnak majd lakni. „Ígéretet kaptunk arra, hogy a Zárda épület azon szárnyát, ahol a Vointa Sportklub működött, teljesen felújítják, sőt a két épület közötti átjárhatóságot is megoldják. Eddig ez a költözési javaslat a legelfogadhatóbb a Kölcsey számára" - nyilatkozta az igazgató.

Az épületszárny felújítását valóban meg akarja valósítani a Polgármesteri Hivatal, mégpedig a Regionális Operatív Program keretében készítenének egy uniós pályázatot - mondja Kereskényi. Az még kérdéses, hogy a modernizálás megoldódik-e 2010 szeptemberéig - vagyis addig, amíg az átköltözésnek mindenképpen meg kell valósulnia. Ha várni kell a felújítás befejezésére, a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumnak csak az a lehetősége marad, hogy egy időre két épületben, a Zárda egyik szárnyában, illetve a jelenlegi épületének egy részén fejti ki az oktatási tevékenységet.


A Zárda épületének mindkét szárnyát bérbe adná a Kölcsey Ferenc Főgimnázium részére a katolikus egyház
A Zárda épületének mindkét szárnyát bérbe adná a Kölcsey Ferenc Főgimnázium részére a katolikus egyház


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: