2020-05-30 11:53:26• hírek • Bede Emőke

A YouTube-on ballagtak el a Református Gimnázium végzősei is

Noha szombat délelőtt kellemes napsütésben úszott a Szatmárnémeti Református Gimnázium udvara, mégsem telhetett meg a tér díszesen felöltözött végzősökkel és a virágcsokrot szorongató, büszke hozzátartozókkal. A búcsúzásra a készenléti állapot ideje alatt érvényben levő korlátozások miatt csak online, a YouTube videómegosztó portál segítségével kerülhetett sor.

A képernyők előtt helyet foglaló hallgatósághoz elsőként Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke szólt, ki egy, az Ézsaiás könyvből kiemelt igével, és annak üzenetével készült e jeles napra. „Tudnotok kell, sok feladat vár rátok: becsületes munka, a szorgalom, a mindenkor való példaadás. Egy olyan helyzetben vagyunk, amikor többet kell tennünk azért, hogy elismerjenek bennünket, s hogy ebből az elismerésből valóban az Istenre mutató szolgálat legyen, amelyet vállalnotok kell. Áldjon meg az Úr benneteket elsősorban azzal a hittel, hogy mindent jóvá lehet tenni, minden jobb lehet, mindenben ott van az Isten ilyen irányú szeretete. Legyen veletek ez az Úr! Ámen” – zárta gondolatait az ige tolmácsolása után az egyházkerület püspöke.



Csűry Istvántól Király Lajos, a Szatmári Református Egyházmegye esperese vette át a szót, ki rövid köszöntőjében a közösség erejének és az érzelmi intelligenciának fontosságát hangsúlyozta, arra buzdítva a végzős diákokat, hogy e két értéket az iskola elhagyása után is őrizzék meg lelkükben. Ezt követően Kiss József, az egyházmegye főjegyzője is a Szentírás egyik igéjével köszöntötte a búcsúzó évfolyamot, azt kívánva számukra, hogy Istennel az oldalukon, sikeresen lábaljanak ki ebből a korában nem tapasztalt, különleges élethelyzetből.



A gimnázium ballagói számára természetesen az intézmény vezetője, Póti Eduárd is megfogalmazta ünnepi üzenetét. „Azok a körülmények, amelyekben napjainkban is élünk, bármilyen könnyűek vagy nehezek is legyenek, bármennyire is negatívan hangozzanak, mindaz, amit az utóbbi időben átéltünk, egy dologra mindenképp megtanított bennünket. Malcolm Gladwell kanadai publicista szavait parafrazálva, ha van egy tanulsága ennek az elmúlt két hónapnak, akkor az mindenképp az, hogy nem csak a vírus, hanem a gondolatok, az eszmék, a termékek, az üzenetek is képesek pont úgy fertőzni, mint egy vírus. És ez eleve igaz az egész emberi életre, és igaz lesz arra az útra is, amelyre innen, a Református Gimnáziumból indultok. […] Lehettek pozitív értelemben is vett vírushordozók, olyanok, akik megfertőzik környezetüket pozitív gondolatokkal, helyes tettekel, olyan értékekkel, amelyekre nem csak figyelni érdemes, de másolni is. Hiszem, hogy a Református Gimnázium falai között kaptatok a tarsolyotokba olyen értékeket, gondolatokat és hitet, amely segíteni fog benneteket ezen az úton. Ne féljetek továbblépni, hanem mindig csak előre” – buzdította a diákokat Póti. Hasonló üzenetet fogalmazott meg a búcsúzók számára Varga Szilárd iskolalelkész is, aki Dávid és Góliát történetét hozta el erre a jeles napra.


Ezt követően már csak az osztályfőnökök utolsó beszéde volt hátra. A XII. A osztályt Erdei Melinda, a B-seket Kurtinecz Gabriela, a C osztályt pedig Elek Kinga Andrea búcsúztatta. S ahogyan az egy hagyományos, az iskolaudvaron megszervezett ballagáson történt volna, sor került az oklevelek virtuális átadására és a tablószemlére is.





 


 

 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: