2016-03-21 16:38:15• hírek • Szatmár.ro

A X. DESZKA Fesztiválon a Helló, doktor Mengele!

Az idén tizedik alkalommal megrendezésre kerülő DESZKA (a kortárs magyar drámáért) Fesztivál programjában szerepel 2016. március 22-én, helyi idő szerint 16:30 órától a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának tavaly nagy sikerrel játszott Helló, doktor Mengele! című előadása. A jubileumi seregszemle alkalmával az idén 150 éves debreceni Csokonai Nemzeti Színház nagytermében, színpadi nézőtérrel játssza a produkciót a szatmári társulat.

A DESZKA, a kortárs drámák seregszemléje idén is arra törekszik, a legfrissebb és leginspirálóbb színházi előadásaik felvonultatásával nyújtson keresztmetszetet a kortárs magyar drámatermés legjaváról. A gyerekdarabtól a debreceni társulat által improvizált, a színpadon vagy épp blogbejegyzésekből születő szövegekig, a már-már klasszikusnak tekinthető kortárs drámától a legújabb formai-nyelvi kísérletekig sokféle stílus és irányzat megjelenik a jubileumi DESZKA kínálatában. Összesen 17 előadás alkotja a DESZKA felnőtt programját, ezen felül 7 gyermek- és ifjúsági előadás tekinthető meg a GÖRDESZKA, illetve 4 főiskolai előadás az UGRÓDESZKA címekkel ellátott alprogramok keretében.

A fesztiválprogramba beválogatott szatmári előadást a tavalyi évad végén mutatta be a Harag György Társulat. A produkció ősbemutatóként került műsorra, rendezője magyarországi vendégművész, Lendvai Zoltán, aki szerint a darab rávilágít arra, hogy életünk teljesen abszurddá vált, eltűnt belőle a műveltség, a költészet és a zene, az alapos tudás pedig már csodabogárságnak számít, amiért az olyan embereket, mint a darab főszereplője, Lénárd Sándor, utálják, irigylik, vagy megpróbálják kihasználni.

Spiró György, a darab szerzője a legjelentősebb kortárs magyar drámaírók egyikének számít. Az először Szatmárnémetiben, a Harag György Társulat által bemutatott Helló, doktor Mengele! című darabját az év legjobb magyar drámájának választotta a Színházi Dramaturgok Céhe 2015-ben. A debreceni előadást a szerző is megtekinti. A produkcióról szóló szakmai beszélgetésre pedig 23-án délelőtt kerül sor a fesztivál kísérőprogramjaként.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: