2015-06-02 15:01:14• hírek • Hirdetés

A Wesselényi kastély és a Degenfeld-kastély

Szatmár megye két különleges turisztikai látványossága a Wesselényi kastély és a Degenfeld- kastély, melyek Hadadon találhatók.

Hadad 1210-ben jelenik meg először az írott emlékekben. A vásár, illetve a vár története a Jakcs családhoz fűződik, mivel a család saját birtokára építette ezeket és az utolsó családtag elhunyásáig a tulajdonukban volt. 1584-ben Báthory István Hadad várát, a Zsibói vásárt, tizenhét faluval együtt Wesselényi Ferencnek adományozta, hűsége jutalmaként.

Két évszázaddal  később, a család kettészakadt, zsibói ágra és a hadadi ágra, Wesselényi István és Wesselényi Ferenc által. A múlt bizonysága révén, ma is áll a két csodálatos rezidencia, melyeket a Wesselényi család építettett. A Wesselényi kastély és a Degenfeld kastély közül az egyik késő barokk stílusban, míg a másik eklektikus stílusban van építve.

A Wesselényi kastély 1761-ben épült, azonban az építészeti terveket 10 évvel később módosították, anélkül, hogy elveszítette volna legfontosabb jellemzőit. 1787-től teljesen funkcionális volt, úgy a kastély, mint az udvar és a melléképületei. Észrevehető a számos építész közreműködése, az ablakok, a párkány és a boltívek szempontjából. A ma ismert Degenfeld-kastély már újabb, mint az, amelyet Wesselényi Ferenc és felesége Rhédey Zsuzsanna építetett. Nekik négy lány és két fiúgyermekük  volt, József és Farkas. Farkas örökölte a kastélyt, míg Józsefnek egy teljesen újat építettek, mikor házasságra lépett Rachel Kendeffyvel.

Az új kastély falán megtalálható a Wesselényi és a Kendeffy család címere. József unokája, Wesselényi Teréz  1882-ben összeházasodik a német származású Christoph von Dégenfeld-Schönburggal. Később a Degenfeld kastélyt a leszármazottak örökölték. A kastélyt és a körülötte levő csodálatos kertet, 1946-ban államosították.

Hatvan évvel később a kastély gróf Dégenfeld Pál tulajdona lesz, aki felujítja a tetőszerkezetét, eltünteti az épület körül összegyűlt vizet, majd 39 esztendőre kiadja a Királyhágómelléki Református Egyházkerületnek.

Hadadon van tehát a barokk polgári építészet egyik legjellemzőbb építménye. A Wesselényi palota a polgármesteri hivatal székhelye volt. A bejárata nem az utcáról van, egy különleges barokk díszítésű kapu alatt kell bemenni, majd egy sétányon kell áthaladni, melyet körül vesznek a fák és a melléképületek.

Emelett a magas tető, a lejtő, a mesteri faragások, melyek az épületet díszitik, még híven őrzik a kastély korábbi funkcióját. Az épület aránylag jó állapotban van. A barokk díszítéseket a kommunista rezsim alatt is teljes egészében megőrizték.

Bővebb információkért forduljanak a Megyei Turisztikai Információs Központhoz (Szatmárnémetiben a Libertatii tér 21. szám alatt) vagy hívják a 0261 805 1020261 805 102-es telefomszámot, illetve írjanak a turism@judetulsatumare.info email címre.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: