2012-04-13 09:09:40• hírek • Kocsis Zoltán

A Világbank támogatásával épül a kanalizálás Pálfalván

Néhány hónapon belül a Szatmárnémetihez legközelebb fekvő település, Szatmárpálfalva és az adminisztratív szempontból hozzá tartozó Pettyén, Amac, Hirip, Oroszfalva és Ombód is bekerülnek azon falvak közé, ahol modern, európai szintű kanalizálás működik. Az első hozzávalók már meg is érkeztek az érintett településekre.

Csehi Árpád, a Szatmár Megyei Tanács elnöke és Nagy József, Pálfalva község polgármestere csütörtökön Amacon, Pettyénben és Hiripen személyesen is megnézték a csöveket, könyököket.

„Ez a beruházás óriási jelentőséggel bír a község 2600 lakosa számára. A mintegy 1600 háztartás kényelmét az európai standardoknak megfelelő szintre tudjuk emelni. A kanalizálás kiépítésével egyszersmind csökkenteni tudjuk a talajvizek szennyeződését is", hangsúlyozta a beruházás fontosságát Csehi.

Első lépésben Amacon, Hiripen, Oroszfalván és Pettyénben látnak hozzá a munkálatokhoz, várhatóan közvetlenül ortodox húsvét után. E négy faluban összesen harminc kilométernyi hálózat épül majd, amelyet a Szatmárnémeti hálózathoz kapcsolnak. A beruházás összköltsége 2,9 millió euró, ezt a Világbank finanszírozza a „Nitrátszennyeződés Integrált Ellenőrzése" program keretein belül.

Nagy József és Csehi Árpád Amacon

Szatmárpálfalvának és Ombodnak még várnia kell, de nem sokat. Csehi elmondta, hogy ezen két település számára már készülnek a tervek, a finanszírozás uniós forrásból már rendelkezésre áll. Mindennek tükrében e két faluban várhatóan ősszel kezdenek hozzá a munkálatokhoz.

A községben a háztartások jelenleg saját szennyvízgödrökben gyűjtik a szennyvizet, ez pedig nitrátszennyezéssel veszélyezteti a talajvizet. Ezért a kanalizálás kiépítése nem csak a lakosok komfortérzetét növeli, hanem környezetvédelmi célokat is szolgál.

Nagy József és Csehi Árpád Pettyénben

Nagy József és Csehi Árpád Pettyénben

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: