2013-05-26 14:33:16• hírek • Póti Orsolya

A Vidám tízesek és a Jómadarak lettek az elsők

Immár nyolcadik alkalommal került megrendezésre a megyei Diákszínjátszó Fesztivál a Szatmár Megyei Tanfelügyelőség, a Halmi Polgármesteri Hivatal és Helyi Tanács, valamint a szatmárnémeti LiterArt Magyartanárok Egyesülete közreműködésével. A rendezvény a Halmi Művelődési Házban zajlott.

A Diákszínjátszó Fesztivál a Szatmár megyei rendezvények között egyedinek számít. Egyrészt azért, mert méltó helyet vívott ki magának a diákok és tanárok szívében, másrészt pedig azért, mert a zsűriben olyan neves szakemberek dolgoznak, akik teljes odaadással és figyelemmel, illetve rendkívüli éleslátással alkotják meg véleményüket.

A rendezvény elsődleges célja az, hogy az általános iskolás korosztály közelebb kerüljön a színház világához, és ezen keresztül fejlődjenek kommunikációs képességeik, mozgásuk, önbizalmuk. A felkészítő tanárok úgy vélik, a találkozó elősegítheti az amatőr színjátszókörök kialakulását, illetve a tehetséges fiatalok támogatását.

Az első fesztiválnak a Balcescu-Petfői Általános Iskola adott otthont, majd Pap Erika Nóra tanárnő vállalta fel a rendezvény szervezését, aki támogatást kapott a Halmi Polgármesteri Hivataltól, valamint a Halmi Helyi Tanácstól. Így sikerült Halmiban 2009-ben először, idén pedig negyedik alkalommal megszervezni a Diákszínjátszó Fesztivált.

A rendezvény szombat délelőtt 10 órától köszöntőbeszédekkel vette kezdetét, majd néptáncbemutatóra és egy kisvárdai vendégelőadásra került sor. A műsor után a fesztiválra érkező csapatoknak maximum 15-20 perces darabot kellett előadniuk, amely lehetett már eddig nyomtatásban megjelent mű, bármilyen szabadon választott alkotás, vagy a csoport által színpadra vitt irodalmi mű, illetve annak részlete. A 14 csapat produkciója után a jelenlévők megnézhettek egy zenés történelmi játékot a porcsalmai vendégek előadásában.

A csapatok műsorait idén egy öt tagból álló zsűri értékelte, név szerint Rappert-Vencz Gábor színművész, a zsűri elnöke, Gál Gyöngyi szaktanfelügyelő, magyartanár, Péter Attila Zsolt színművész, Stier Péter, a Harag György Társulat adminisztratív igazgatója és Bumbulut Krisztina, a Szatmári Magyar Hírlap újságírója.

Az idei találkozó legjobbja a Vidám tízesek, a 10-es Számú Általános Iskola csapata lett „A Jóka ördöge" című darabbal és a Jómadarak (szatmárnémeti Balcescu-Petőfi Általános Iskola) is az első helyen végeztek a „Valahol Európában" című színdarabbal.

A II. díjat a szatmárnémeti Avram Iancu Általános Iskola csapata, a Kristályszemek kapta, amely a „Koldus és királyfi" című népmesét vitte színpadra. A harmadik díjat az Avasújvárosi Angyalok érdemelték „Az ördög három aranyhajszála" című darabban való alakításért, valamint III. díjban részesültek a Fecsegő tipegők, a Halmi Általános Iskola diákjai, akik bemutatták „A libák gágogása" című darabot.

A női kitartásért járó különdíjat a tasnádi Minitinik csapata kapta meg, a kreativitásért járó különdíjat pedig a szatmári Ifi Kristályszemek csapat érdemelte.

A szervezők szerint az elmúlt évek tapasztalatainak tükrében elmondható, hogy a tanárok és diákok együttműködése sikeres, és a tanulságokat folyamatosan levonva állandóan megújulásra kész.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: