2011-04-29 12:43:25• hírek • Szatmár.ro

Történelmi tanácskozás volt a Vécsey-házban

Balogh Béla levéltáros
Balogh Béla levéltáros

A szatmári béke aláírásának 300. évfordulója alkalmából két helyszínen is történelmi tanácskozást szervezett az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület. Csütörtökön Nagykárolyban, pénteken pedig Szatmárnémetiben tartottak előadásokat "A brezáni kiáltványtól a szatmári béke következményéig" című szimpózium keretében.

Megemlékezésre, koszorúzásra, érdekes történelmi előadásokra és történelmi kiállításra ad alkalmat az a rendezvénysorozat, melyet az EMKE április 28. és május 1. között szervezett a szatmári béke aláírásának 300. évfordulója alkalmából. Az esemény csütörtök délután „A brezáni kiáltványtól a szatmári békéig" című történelmi tanácskozással kezdődött, melynek a Nagykárolyi Polgármesteri Hivatal díszterme adott otthont.

A történelmi tanácskozás péntek délelőtt Szatmárnémetiben folytatódott tovább, a Vécsey-házban, a Megyei Múzeum képzőművészeti részlegének II. emeleti dísztermében. A tanácskozást köszöntőbeszédek sora nyitotta meg; beszédet mondott Muzsnay Árpád az EMKE alelnöke, Liviu Marta, a Szatmár Megyei Múzeum igazgatója, Pataki Csaba Szatmár megye alprefektusa, valamint Sipos Gábor főlevéltáros, az Erdélyi Múzeum-Egyesület elnöke.

A tanácskozás első részét Egyed Ákos akadémikus vezette. Előadást tartott Varga J. János tudományos kutató, egyetemi tanár „II. Rákóczi Ferenc állama mint rendi-képviseleti monarchia" címmel; Oláh Tamás tudományos kutató, levéltáros Csicseri Orosz Pál generális-főstrázsamesterről, Erdély első kuruc katonai főparancsnokáról beszélt, majd Balog Béla a történelmi Máramaros és a nagybányai bányavidéket mutatta be a Rákóczi -féle szabadságharc utáni években.


Néhány perces szünet után tovább folytatódott a szimpózium, ezúttal Jósvainé Dankó Katalin régész vezetésével. „Uraink az ország függetlenségét nemesi szabadságra cserélték?" címmel tartott előadást Takács Péter nyíregyházi kutató és egyetemi tanár. Pál-Antal Sándor levéltáros, akadémikus a szatmári béke utáni, a székely társadalomban történő változásokat ismertette, majd Bariska István levéltáros „Dunántúl és a szatmári béke" címmel tartott előadást.

A tanácskozást a budapesti irodalomtörténész, Pomogáts Béla zárta, aki „II. Rákóczi Ferenc alakja a magyar szépirodalomban" címmel tartott előadást.

A rendezvénysorozat pénteki programja az előadásokkal még nem ért véget, ugyanis 17 órától a Vécsey-házban különleges történelmi tárlat nyílik.





Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: