2012-01-09 16:37:29• hírek • Póti Orsolya

A Vécsey-házben idén is folyatódnak a felújítási munkálatok

Szatmárnémeti régi főterének egyik legrégibb épülete, a neogótikus Vécsey-ház némi felújításon ment keresztül az elmúlt hónapokban. Az épület már több éve a Megyei Múzeum képzőművészeti részlegének ad otthont.

A Vécsey-ház 1842-ben épült neogótikus stílusban, a Korona-szállóval szemben. A város egyik legrégibb épületének számít. Nevét első tulajdonosáról, építtetőjéről, báró Vécsey Miklósról kapta. Belső udvari falán található az az emléktábla, mely a szatmári békének állít emléket. A szatmári béke megkötésének folyamata azonban nem ebben az épületben zárult le, hanem egy az 1700-as években létesült épületben, melyet a reformátusok templomként is használtak. Ennek az épületnek romjaira a Vécsey-ház udvarának végében bukkantak.

„Az épület már évtizedek óta elhanyagoltan állt, ezért szükségszerű volt a homlokzat és a földszinti kiállítótermek felújítása. A munkálatok hamar lezajlottak és nem befolyásolták a múzeum nyitva tartását." - mondta el Szőcs Péter, a Megyei Múzeum aligazgatója a szatmár.ro-nak.

A rehabilitálási munkálatok még szeptemberben kezdődtek a Szatmár Megyei Tanács finanszírozásával. Teljes felújításra ugyan nem futotta, de sikerült a málladozó falakat és a homlokzatot kijavítani, valamint idén az első emeleti kiállítótermek és az elektromos hálózat felújításán is dolgozni fognak. Az épület teljes rehabilitációja közel 2 millió euróba kerülne - tudtuk meg Szőcstől.

A Vécsey-ház az elmúlt évben közel negyven kiállításnak adott otthont, ezek közül a leglátogatottabb a Rákóczi-kiállítás volt, melyet a 300 éve megkötött Szatmári béke emlékére rendeztek.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: