2012-02-18 00:51:31• hírek • Pogár Demeter/MTI

A USA 10 ezer katonát von ki Európából

A Pentagon az amerikai haderő átszervezésének keretében mintegy 10 ezer katonát von majd ki Európából - közölte pénteken a The Wall Street Journal.

Az amerikai hadsereg két páncélos dandárt von ki Németországból, egyet Baumholderből, egyet pedig Grafenwöhrből, és bezárja a V hadtest-parancsnokságot. Máshová vezényelnek át két repülőszázadot is: egyet Spangdahlemből, egyet pedig Olaszországból. Az amerikai katonai vezetés összesen négy bázis kiürítését és a német kormánynak való átadását tervezi.

Leon Panetta amerikai védelmi miniszter, aki csütörtökön fogadta német kollégáját, Thomas de Maiziere-t, hangsúlyozta, hogy 40 ezer amerikai katona továbbra is Németországban marad, a korszerű kiképzőközpontokkal együtt, ahol a NATO-szövetségesekkel közösen készülnek majd fel "nemzetközi műveletekre".

Az Egyesült Államoknak a csapatcsökkentés után is mintegy 70 ezer katonája marad Európában. A Pentagon szerint a takarékossági okok miatt áramvonalasított létszám nem jelenti azt, hogy csökkenne Washington elkötelezettsége az európai biztonság iránt.

Az amerikai katonai vezetés úgy döntött, hogy az Európában kiépítendő rakétavédelmi rendszer keretében Norfolkból, illetve Mayportból a spanyolországi Rota kikötőjébe vezényelnek át három, irányítható rakétákkal felszerelt rombolót.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # vírusstatisztika # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: