2011-07-10 18:09:55• hírek • Szatmar.ro

A Túr mentén gyakorlatoznak a kolozsvári egyetemisták

Immár negyedik éve ad otthont a Túrmenti Természetvédelmi Terület a kolozsvári biológia és ökológia szakos hallgatók terepgyakorlatának.

"A védett terület jellegzetessége, hogy viszonylag kis helyen nagyon változatos élővilággal rendelkezik. A terepgyakorlaton résztvevő diákoknak lehetősége nyílik különböző tematikájú tudományos kutatások részeseivé válni", mondta Szabó D. Zoltán, a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem Biológia-Geológia Karának oktatója, táborvezetőj.

A gyakorlatra a hétfői nap folyamán 35 diák érkezett. A program kedd reggel indult egy rövid kirándulással egybekötött bemutatóval, amely keretei közt a diákok megismerkedtek a védett területtel. A bemutatót Dr. Sike Tamás biológus, a szatmárnémeti Erdélyi Kárpát Egyesület tudományos szaktanácsadója vezetette.

"Az EKE fő célkitűzései közé tartozik, hogy minél több tudományos kutatás folyjon a védett területen. Az egyetem oktatóinak közreműködésével évről évre egyre több - az ország különböző részeiről érkező - diáknak sikerül bemutani a Túr folyó környékét, ahol gyakorlatba is ültethetik az év közben tanultakat. Ezek a felmérések megbízható adatokat szolgáltatnak az egyesület számára, melyek segítségével nyomon követhető a terület élővilágának változása", mondta dr. Sike.



Szerda reggel elindult az intenzív munka. A diákok kis csoportokat alkotva egy-egy tanárhoz vagy kutatóhoz csatlakoztak.

A madarak iránt érdeklődők gébicseket figyeltek. A területre három gébicsfaj jellemző. A bokorsávok mentén vadászó gébicsek észlelési helyeit globális helyzetmeghatározó eszköz (GPS) segítségével pontosan rögzítik.

A holtágak mentén egy másik csapat vízben gázolva tevékenykedik. Ők olyan vízi növények elterjedésének feltérképezésével foglalkoznak, mint a vízitök és a békaliliom. A hét folyamán olyan felmérésben is lesz részük, melyek a régióban nem őshonos, invazív növényfajok elterjedésével és a területre gyakorolt káros hatásukkal foglalkozik.

Az ízeltlábúak felkutatása sem kis feladat. A Túr és holtágai mentén szitakötők különböző alfajait fogja be és határozza meg egy csoport. Cincéreket és szarvasbogarakat az öreg tölgyesekben keresik. A szürkületben repülő rovarok, mint a szarvasbogár gyakran esnek a gépkocsik áldozatául, a Sárerdő melletti útszakaszokon elütött példányokat megszámolva hasznos adatsor készíthető a faj elterjedéséről és állományáról.



"A Túr mente lepkefajok szempontjából is értékes terület. Tömegesen repülnek itt a fecskefarkú- és kardos lepkék. Találtunk tükrös busalepkét, amely ritkaságszámba megy ezért fokozott védettségnek örvend, adataink viszont arra utalnak, hogy a Sárközi erdő jó élőhelynek bizonyult a faj számára. A vízfolyások mentén pedíg aránylag nagy egyedszámban sikerült kimutatnunk nagy tűzlepkéket, melyek állománya egész Európában fogyatkozóban van, ezért nekik is köszönhető a Túr mentén kialakított Natura 2000-es terület létrejött", mondta Dr. László Zoltán, a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem Biológia-Geológia Karának oktatója:

A gyakorlat vasárnapig tart, amikor a diákok kielőadások keretei közt beszámolnak munkájukról és kutatásaik eredményeiről.

Az eseményről készült képgaléria: itt található meg:
https://picasaweb.google.com/105116381074484393690/TerepgyakorlatTurterebesen?authkey=Gv1sRgCOa7y7_HoLWFRg#

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: