2012-10-29 13:08:03• hírek • Szatmár.ro

A Túr Menti Védett Területek településein informáltak

Véget ért az Erdélyi Kárpát Egyesület - Szatmárnémeti informáló karavánja a Túr Menti Védett Területek településein. Az igencsak hosszas és fárasztó, de minden szempontból hasznos karaván, ez év augusztusában indult útjára és októberben került befejezésre.

A karaván fő célja a helyi közösségek informálása volt a Túr Menti Védett Területekkel kapcsolatosan. Az összejöveteleknek a polgármesteri hivatalok, a települések kultúrotthonai vagy iskolái szolgáltak helyszínül. A résztvevők, polgármesterek, tanácsosok, helyi gazdálkodók, számára bemutatásra kerültek a védett területekkel kapcsolatos általános és helyspecifikus információk, mint a védett területek létrehozásának menete, a területek határainak kijelölése és a természetvédelmi törvénykezés. A találkozók második felében az érdeklődők feltehették a számukra fontos kérdéseket.

A kérdések széles témakört érintettek. Szó került a különböző területek karbantartásáról, azok természetvédelmi szempontú kezeléséről, a tevékenységek engedélyeztetéséről, arról, hogy mit szabad és mit nem a védett területen belül, a védett növényekről és állatokról, az Erdélyi Kárpát Egyesület - Szatmárnémeti adminisztrátori szerepéről.

A földtulajdonosokat legjobban izgató kérdés a földjük után járó kompenzáció és adókedvezmény volt. Márk-Nagy János, az Erdélyi Kárpát Egyesület - Szatmárnémeti ügyvezető igazgatója és egyben egyike a Túr Menti Védett Területek gondnokainak, minden esetben elmondta: „az adókedvezményre minden földtulajdonosnak joga és lehetősége adódik. Mindösszesen a tulajdonos egy kérvényt kell leadjon az EKE - Szatmárnémeti irodájában és a tulajdonjogot igazoló okirat másolatát. A gondnokok megvizsgálják a kérést, ellenőrizve, hogy a tulajdonos a szabályoknak megfelelően gondozza, tartja karban az adott területet vagy sem. Ha mindent rendben találnak, akkor a kérelmező igazolást kap, amelyet el kell juttasson az adott település polgármesteri hivatalába."

Az EKE több településen is informálta a lakosságot

A kompenzációkkal kapcsolatosan más a helyzet, amint azt Márk-Nagy Jánostól megtudtuk: „A hatályos törvények értelmében a tulajdonosoknak lehetőségük van a veszteségük kompenzálására, amely abból adódik, hogy a földtulajdonaikat nem vagy csak bizonyos megszorításokkal használhatják. A kompenzációs pénzek 80%-át Európai Uniós források teszik ki, amelyek léteznek is és 20%-át az állam biztosítja. A valóságban viszont az Európai Unió nem folyósítja ezeket a pénzeket, ameddig a romániai kormány nem dolgozza ki a módszertani keretet, amelynek alapján kiszámolják a veszteségek kompenzálásához szükséges összeget. Ameddig ez a módszertan nem kerül kidolgozásra és elfogadásra addig az EU nem engedélyezi a kompenzációk kifizetését."

A karaván összesen 12 településen járt. Ezek a következők voltak: Egri, Kökényesd, Túrterebes, Szárazberek, Adorján, Józsefháza, Halmi, Kőszegremete, Turc, Mikola, Kányaháza és Kisgérce. A 2011-es után, ez volt a második karaván és a szervezők 2013-ra is terveznek egy hasonlót. E karavánoknak köszönhetően 4750 személyhez jutott el hasznos információ a védett területtel kapcsolatosan.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: