2015-07-28 12:14:38• hírek • Szatmár.ro

A TIFF Karaván szabadtéri filmvetítést szervez Szatmárnémetiben

Története során először érkezik Szatmárnémetibe a TIFF Karaván. A Coposu sétányon lesznek szabadtéri vetítések ezen napokon azok számára, akik elkötelezett kedvelői a filmeknek s a szabadtéri rendezvényeknek.

Ez alatt a három nap alatt 21 órától rövidfilmekkel kezdődik a bemelegítés, majd 21 óra 45 perctől vetítenek olyan, a közönség és a kritikusok által is nagyra méltatott filmeket, mint a Clouds of Sils Maria, Comoara és a Wild Tales. A rendezvény ingyenesen látogatható.

Augusztus 3-án, már az első estén, a TIFF Karaván vásznán olyan szépségek elevenednek meg - még ha nem is azonos generációból - mint Juliette Binoche vagy Kristen Stewart (Twighlight), méghozzá Olivier Assayas Clouds of Sils Maria című filmjében. A film versenybe szállt a 2014-es Cannes-i Filmfesztiválon, s meghozta Kristen Stewartnak a legjobb mellékszereplőnek járó César-díjat. A film egy ismert színésznő drámája, akit az általa 20 évvel azelőtt sikerre vitt darabnak az újra műsorra tűzéséhez kérnek fel, de a darabban eredetileg Sigridet játszotta, aki egy fantasztikus nő, aki a halálba hajszolja a főnökét, Helenat, míg most neki jut Helena idősebb és kevésbé hálás szerepe.

A filmvetítés augusztus 4-én a Comoara című román filmmel folytatódik, amely napjaink egyik legkiemelkedőbb hazai sikere nemzetközi porondokon is. Corneliu Porumboiu Cannesban elnyerte az úgynevezett „Egy bizonyos tehetség díjat" az Un Certain Regard kategóriában, valamint a TIFF Román Filmek Napjának díját. A zamatos komédia Costi (Cuzin Toma) életét meséli el, aki a polgármesteri hivatalban dolgozik, s ahogy ő mondja, egy nyugodt életet visz. Ám amikor a szomszédja azt javasolja, hogy együtt keressék meg a dédapja által állítólag a kertben elásott kincset, még mielőtt a kommunisták visszatérnének, nem sokat gondolkodik. Már a második nap keres egy embert, akinek van fémdetektora és kezdődhet is a kaland.

Utolsó este, augusztus 5-én a fekete humor egy gyöngyszemét kínálják a nézőknek. A Wild Tales filmet idén Oscar-díjra is jelölték. Damién Szifrón filmje Pedro Almodóvárral koprodukcióban készült, s a Cannes-i Filmfesztiválon sikert aratott, olyannyira, hogy a filmforgalmazók legjobbjai szálltak érte versenybe. A kirobbanó komédia hat olyan bizarr történet gyűjteménye, melyek mindegyike sokkolóbb és mulatságosabb, mint az azt megelőző, kezdve egy sorsjátéktól a repülőgép fedélzetén egészen a gépjármű volánja mellett véghezvitt mérhetetlen dühkitörésig.

A mellbevágó történetek a társadalom végletekig defektes, de egyben komikus portréját tárják elénk.

A TIFF Karaván a Szatmári Fiatalokért Kulturális Egyesület, a PortalSM és a SamStudia kezdeményezésére érkezik Szatmárnémetibe. Az eseménysorozat támogatója a Schlemmer Romania és a Vitreum Szemészeti Szakorvosi Központ, Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatalával együttműködésben.

Szeptemberig a TIFF karaván 34 filmet visz el - a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) legjobbjait juttatja el az ország 15 városába. A filmkedvelőkhöz olyan filmeket juttat el, amelyeket például Oscar-díjra jelöltek, de megtalálhatóak a legújabb romániai sikerek is. A tavalyi évben a karaván 30 ezer mozirajongóhoz jutott el.

További részletek az alábbi linkeken érhetőek el: www.tiff.ro és www.facebook.com/caravanatiff.

A TIFF karaván az Egyesület a Román Filmek Népszerűsítéséért és az Országos Filmművészeti Központ projektjeként jött létre.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: