2013-08-23 14:25:25• hírek • Póti Orsolya

A Szibériai garnizon világhírű írójára emlékeznek

A Szibériai garnizon világhírű írója, Markovits Rodion halálának 65. évfordulója alkalmából szervez megemlékezést az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület augusztus 27-én a Szatmári Zsidó Hitközség, a Kisgércei Polgármesteri Hivatal és a Hagyományos Kultúrát Támogató Szatmár Megyei Központ közreműködésével.

A rendezvény augusztus 27-án, kedd délelőtt 11 órakor az író kisgércei szülőházánál kezdődik, majd 16 óra 30 perckor Szatmárnémetiben, a Várdomb (Decebal) utcai zsinagógában irodalmi tanácskozással folytatódik.

Az irodalmi tanácskozás keretében Szekernyés János temesvári publicista Markovits Rodion, a közíró címmel tart előadást, ezt követően Felician Pop szatmárnémeti költő, műfordító Universul rural osenesc la Rodion Markovits (Az avasi falu Markovits Rodion műveiben) című előadását követhetik figyelemmel az érdeklődők, továbbá Dénes Gabriella kolozsvári irodalomtörténész beszél Markovits Rodion írói arcairól.

Előadást tart még George Achim nagybányai irodalomtörténész Spatiu cultural transilvanean la inceputul secolului XX (Erdélyi kulturális élet a XX. század elején) címmel, valamint Schiller Erzsébet budapesti irodalomtörténész A zsidó identitást tárgyalja az író műveiben.

Markovits Rodion, azaz Markovits Jakab 1884-ben született Kisgércén és 1948-ban hunyt el Temesváron. A Rodion nevet Dosztojevszkij Bűn és bűnhődés című regénye főhősének neve nyomán vette fel. Marosvásárhelyen és Budapesten jogot tanult. Az első világháborúban orosz hadifogságba került. Belépett a Vörös Hadseregbe, és harcolt az orosz polgárháborúban.

A Szibériai garnizon című világháborús regénye - Hatvany Lajosnak köszönhetően is - világsikert aratott. Kolozsváron 1929-től egy évig a Keleti Újság munkatársa volt.

A megemlékezés a nagyváradi Hakeshet klezmer-zenekar koncertjével zárul. A rendezvény támogatója Szatmár Megye Tanácsa és a Romániai Zsidó Hitközségek Szövetsége.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: