2014-01-20 22:39:29• hírek • Kocsis Zoltán

A Szeretetről – énekben és prózában

Azt hittük, ismerjük Kudlik Júliát? Tévedtünk! Sokan kevéssé ismertük Szvorák Katalint? Bánhatjuk! Meglepetésének és csodálatának hosszan tartó vastapssal adott hangot hétfő kora este a szatmárnémeti közönség a Szakszervezetek Művelődési Házában. Ketten magasra tették a lécet a VIII. Magyar Kultúra hetének első előadásán.

Sokan - főleg az idősebb korosztály - gondolhatta úgy: ismeri Kudlik Júliát. Hisz évtizedekig mindennapjaink része volt. A most 68 éves Kudlik Júlia ugyanis 1964-ben tűnt fel először a képernyőkön, alig hét évvel a Magyar Televízió rendszeres adássugárzásának beindítása után. Több mint három évtizeden keresztül, 1965 és 1996 között vezette a Delta című tudományos műsort. De ki ne emlékezne például a Szeszélyes évszakok hasonlóan korszakos és korszakalkotó adásaira.

A szlovákiai Losoncban született, 55 éves Szvorák Katalin talán szűkebb rétegek számára ismert. Három évtizede, az 1981-ben sugárzott Felszállott a páva című népzenei műsorban tűnt fel. A példaképének Kovács Katit tekintő énekesnő azóta harminc albumot adott ki, pályafutását Kossuth- és Liszt Ferenc díjjal is jutalmazták már. A legutolsó, egyben legrendkívülibb korongot Kudlik Júliával közösen készítette.

„Nem akartunk mi albumot kiadni. Az csak úgy jött magától. Végül saját pénzünkön adtuk ki", jelentette ki bevezetőjében Kudlik. Ekkorra mindenki számára világossá vált - aki ne tudta volna -, hogy az egykori műsorvezető nem példátlan pályafutásáról tart majd előadást. Nem. Hátborzongatóan ismerős és a mai médiában megszokottakhoz képest meglepően hiteles hangjával az életről alkotott gondolatait osztotta meg. „Az utóbbi években sokat jártam magyarlakta területeken a határon túl. A bennem megfogalmazódott gondolatokat mondtam fel az albumra. Azt, miként látom én az életet, az embert, a társadalmat". Ezt teszi teljessé és emeli művészetté Szvorák Katalin páratlan előadó-művészete, csodálatos hangja, éneke.

A nem mindennapi duett - és egyben az album - első mondatában máris sokkol. „Szeretetről beszélek egy olyan világban, amely nem szereti a szeretet", mondja Kudlik. A következőkben szó esik társadalomról („uralkodni, irányítani és fogyasztani akarunk"), boldogságról (amit meg kell keresni), hivatásról („mindenki lehet kiválasztott, ha megtalálja célját) és nemzetről: „mindenki saját katedrálisát építi. Észre se vesszük, de ez közben nemzetünk katedrálisa is".

A közel egy órás előadást a Szakszervezetek Művelődési Házának kistermét csordulásig megtöltő közönség szűnni nem akaró vastapssal köszönte meg. Kedden a Károlyi-kastélyban a nagykárolyi közönség csodálhatja meg ezt a nem mindennapi, páratlan előadást.

Hatalmas közönségsikerrel nyitott tehát hétfőn a VIII. Magyar Kultúra Hete Szatmárnémetiben. Az Ady Endre Társaság, a Harag György Társulat, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium és a CulturArt Egyesület eseménysorozatának további programját az alábbiakban tekintheted át.

2014. január 21 - kedd
1
8 óra - Nagykárolyi Kastély - Szeretettel - dalok és gondolatok - Kudlik Júlia - a Magyar Média örökös tagja - Szvorák Katalin -  Kossuth és Liszt Ferenc díjas (Budapest) előadása

2014. január 22 - szerda
10 óra - Szatmárnémeti Szakszerveze
tek Művelődési Háza - Kisterem - Tündérkert - előadás
12
óra - Szatmárnémeti Szakszervezetek Művelődési Háza - Kisterem
Nyitott Színház -
diákszínjátszó csapatok: Lenszirom Színház (Nyírbátor) Wass Albert: Mese az éjjeli pávaszemrőlJómadarak (Szatmárnémeti Bălcescu-Petőfi Általános Iskola) Dés-Nemes-Böhm-Horváth-Korcsmáros: Valahol EurópábanKristályszemek (Szatmárnémeti Avram Iancu Általános Iskola) A tékozló fiú (Bibliai történet feldolgozása), Berekenye (Szilágycseh) Cziczó Attila: F É M, avagy élni vagy szülni, PADIF. Díjazottak.
16:30 óra
Koszorúzás a Kölcsey szobornál
17 óra Ács Alajos Stúdió
- Schwajda György: Himnusz

2014. január 23. - csütörtök
1
7 óra - Szatmárnémeti Ács Alajos Stúdió - Schwajda György: Himnusz
1
9 óra - Szatmárnémeti Ács Alajos Stúdió - Jókai Anna - (Kossuth díj, Magyar Örökség díj, Magyar Érdemrend nagykeresztje - polgári tagozat, Prima Primissima közönségdíj) - író-olvasó találkozó

2014. január 24. - péntek
1
9 óra - Szatmárnémeti Szakszervezetek Művelődési Háza - Kisterem
Én,
Szegény Sudár Anna - Bálint Márta (Magyar Örökség díj, Magyar Érdemrend Lovagkeresztje) - egyéni estje - megnyitó beszédet mond Jókai Anna.

„Arról is akartam szólni, hogyan, milyen tartással és milyen erőforrásból táplálkozva lehetünk képesek a sokszor elviselhetetlennek tűnő lelki és testi szenvedéseket mégis elviselni, honnan jön a remény a reményre?" Jókai Anna

2014. január 24.- péntek
14 óra
- Kölcsey Ferenc Főgimnázium - Szavalóverseny - az Ady Endre Társaság és a Kölcsey Ferenc Főgimnázium szervezésében

2014. január 25. - szombat
10 óra - Dinu Lipatti Filharmónia -
Szavalóverseny
17 óra
- Dinu Lipatti Filharmónia - Öleld át, ki melletted áll - Felvidéki Rockszínház koncertje

2014. január 26. - vasárnap
11 órakor -
Ács Alajos Stúdió - Pöttöm Panna - bábelőadás

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: