2008-05-18 20:22:50• hírek • Szatmar.ro

A Szentháromság ünnepe

 Menjetek el tehát, tegyetek tanítvánnyá minden népet.

Menjetek el tehát, tegyetek tanítvánnyá minden népet, megkeresztelve őket az Atyának, a Fiúnak és a Szentléleknek nevében. Mt. 28,19

Ez a mai vasárnap, - a pünkösd utáni első vasárnap - a középkortól fogva a Szentháromság ünnepe. Arra való, hogy az egyházi év ünnepi fel­ének ünnepi végén alkalmat adjon a visszatekintésre, még egyszer össze­foglalja a megváltás nagy művét, egységes nézőpont alá foglalja a kará­csony, nagypéntek, húsvét és pünkösd eredményét.

Mindenekelőtt azt hangsúlyozza ez az ünnep, hogy egy Istenről van szó, ugyanaz az egy Isten jelentette ki magát mindhárom ünnepen. A hangsúly tehát éppen nem a hármasságon, hanem az egységen van: a Szentháromság tulajdonképpen hármas egységet, háromszor ugyanazt az Isten jelenti, azt a felséges Valakit, Aki háromszor egy és ugyanaz az Isten.

Megpróbálták ezt a titkot mindenféle hasonlatokkal magyarázni, érthetőb­bé, megfoghatóbbá tenni az emberi ész számára. Így például - mondták - az embernek is három különböző életmegnyilvánulása van: értelmi, érzel­mi és akarati élete. Íme: itt is háromság van az egységben. - Vagy gondol­junk, a Napra, melyet három különböző hatásban észlelünk a földön, mint fényt, mint meleget, és mint sugarat. - Vagy itt van a víz, amelynek a lé­nyege a vegyi képlete semmit sem változik, ha akár víz, akár gőz, akár jég alakjában, egymástól ugyancsak különböző háromféle megnyilatkozásban vizsgáljuk is.

Ezek a hasonlatok azonban bármennyire közelednek is a Szentháromság titkához, meg nem magyarázzák. De ne is várjuk, hogy bárki valaha meg tudná magyarázni, mert a Szentháromság megmagyarázhatatlan és minden értelmet felülhaladó csoda. Titok, amit nem magyarázni, hanem hívő ámu­lattal imádni lehet! Isten a Szentírásban úgy jelentette ki magát, mint Atya, Fiú és Szent Lélek Isten. A Biblia legelső lapjától a legutolsóig mindig ez­zel a háromszemélyű Istennel találkozunk. Tehát éppen arról van szó, hogy Isten olyan nagyon sokkal több, mint mi emberek, olyan roppant gazdag az Ő egyénisége, hogy három különböző személyben éli ki magát. Ugyanaz az egy Isten három különböző orcával néz reám, és amikor Előtte állok, hol édesatyai szeretetének melegét, hol megváltói kegyelmét, hol pedig Szent Lelkének erejét érzem magamon.

A Szentháromság Isten a megváltás teljes művét elvégezte, a maga részéről mindent megtett, amit a keresztségben ígért! Szentháromság vasárnapján emlékezz az Atyára, a Fiúra és a Szent Lélekre, Akinek nevébe kereszteltettél meg és lásd meg, meddig jutottál el az Ő szent lénye három személyének megismerésében és befogadásában!
Ámen
R.E. slp.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: