2012-01-23 18:10:32• hírek • Szatmár.ro

Szent István Kör - előadás Kállay Miklós tevékenységéről

Kállay Miklós miniszterelnök
Kállay Miklós miniszterelnök

A Szent István Kör következő előadására szerdán, 2012. január 25.-én, 17 órától, a szatmárnémeti RMDSZ székházában kerül sor.

Az előadó, Thoroczkay Sándor ny. történelem tanár a 125 éve született Kállay Miklós miniszterelnök (1878. január 23. - 1967. január 14.) tevékenységét eleveníti fel. Az 1942 március 9. és 1944 március 19. között hivatalba lévő miniszterelnök mondhatni a magyar történelem legnehezebb időszakában volt kormányfő. Három nagyhatalommal állt hadiállapotban (Szovjetunió, Nagybritannia, Amerikai Egyesült Államok) míg a negyediknek, a Német Birodalomnak, némelykor lelkesebb, máskor inkább vonakodó csatlósa volt.

Kállay Miklós politikájának központjában Magyarország háborús veszteségeinek csökkentése, az idegen megszállás elkerülése és az 1939 és 1940 során visszaszerzett területek megőrzése, röviden egy újabb Trianon elkerülése volt. A német szövetség megtartásával felvette a kapcsolatot a nyugati szövetségesekkel, ezt a kettős orientációt hívták a kortársak „hinta-politikának" vagy „Kállay-kettősnek". Mindeközben a 2. magyar hadsereg a német csapatokkal szövetségben a Don folyóig jutott, majd a szovjet ellentámadás következtében súlyos harcok után megsemmisült: elpusztul 100.000 - 120.000 magyar ember.

Az eseménytörténet bemutatásán túl az előadás során felvetett kérdések a következők:

Mekkora volt a háborúzó Német és Szovjet nagyhatalom közé szorult Magyarország mozgástere? Milyen döntéseket hozhatott egy felelős, nemzete jövőjét féltő politikus a lehetőségek és kényszerek hálójában? Milyen mértékben lehetett ilyen vérzivataros időkben a nemzetpolitika szempontjait érvényesíteni?

Az előadásra és az azt követő vitára mindenkit szeretettel várnak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: