2010-11-07 14:44:09• hírek • MTI/APA

A Szellemíró kapta a legtöbb jelölést

Roman Polanski Szellemíró című politikai krimije kapta a legtöbb, hét jelölést az Európai Filmdíjra.

Az Európai Filmakadémia (EFA) szombaton ismertette a jelöltek listáját, a díjakat december 4-én az észtországi Tallinnban adják át.  A Pierce Brosnan és Ewan McGregor főszereplésével készült Szellemíró után a Lebanon (Libanon) című izraeli-francia-német koprodukciós háborús dráma kapta a legtöbb, szám szerint öt jelölést. A film tavaly díjat nyert a velencei filmfesztiválon.

Az említett két film mellett még a török-német Bal/Honig (Méz), a spanyol-argentin Szemekbe zárt titkok, a német Soul Kitchen, valamint a francia Des Hommes et des Dieux (Emberekről és istenekről) című alkotások van versenyben a legjobb filmnek járó díjért.

A rendezők mezőnyében Olivier Assayas, Semih Kaplanoglu, Paolo Virzi, Roman Polanski és Samiel Maoz került a jelöltek listájára. Assayas a terrorista Carlosról készített filmjével, míg Kaplanoglu a Bal/Honig, Virzi a La Prima Cosa Bella, Polanski a Szellemíró, Maoz pedig a Libanon című alkotás révén. 

A legjobb színésznőnek járó Európai Filmdíjra a Lourdes című film főszereplője, Sylvie Testud lehet a legesélyesebb. A jelöltek között szerepel még Zrinka Cvitesic, Sibel Kekilli, Lesley Manville és Lote Verbeek.  A legjobb színészek versenyében Jakob Cedergren, Elio Germano, Ewan McGregor, George Pistereanu és Luis Tosar kapott jelölést. A jelöltek közül az EFA 2300 tagja választja ki a győztest. A díjazottak közül egy már ismert: Bruno Ganz svájci színészt életműdíjjal ismerik el.


Pierce Brosnan és Ewan McGregor a Szellemíró című filmben
Pierce Brosnan és Ewan McGregor a Szellemíró című filmben


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: