2014-05-30 17:44:15• hírek • Szatmár.ro

A Székesegyházban tartotta ballagási ünnepségét a Hám János

Pénteken ballagtak a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum tizenkettedikesei. Az iskolától 49 tizenkettedikes búcsúzik: 25-en végeznek a XII. A-ban, humán-teológia szakon Dicső Anikó osztályában, 24-en pedig a XII. B-ben, természettudományok szakon Simon Laura osztályába jártak.

A hagyományokhoz híven idén is a Székesegyházban tartotta ballagási ünnepségét a Hám János. A diákok az iskolából együtt vonultak át a templomba, ahol ünnepi szentmisén vettek részt, majd követlezett a ballagás.

"Ebben az iskolában megtanultátok azt, hogy milyen lélekkel teli embernek lenni. A szeretet vigyétek magatokkal mindenhová, ahová utatok vezet, ahová Isten küld benneteket" - mondta a szentmisét celebráló Nm. Ft. Schönberger Jenő püspök, aki köszönetet mondott a diákoknak és a szülőknek, hogy az iskolát választották, a tanároknak pedig megköszönte az elmúlt évek oktató és nevelői munkáját.

A ballagók és a tizenegyedikesek is dallal, énekkel, szavalattal és rövid beszédekkel búcsúztak egymástól és az iskolától.

"Tovatűnt... nincs tovább az a négy vagy nyolc esztendő, amelyet reménykedve kezdtetek el iskolánk falai között. Talán már nem is emlékeztek az első napokra, amikor beléptetek ártatalan diákokként iskolánk küszöbén. Aztán napról napra, hétről hétre lett egyre inkább a tietek lett a Kálvária templom és a székesegyház, a konviktus kápolnája, az osztályterem és ti tudjátok, még mi minden. Örömmel és rácsodálkozással vettem észre, hogy mennyire összeforrt közzösség lettetek.

Jó volt látni, ahogyan kezdeményeztek, cselekedtek és elkötelezetten dolgoztok iskolátokért, a Hám Jánosért. Sokan nem reggeltől estig voltatok az iskolában, hanem éjszakára vagy kora hajnali órákban is beköltöztetek, legutóbb éppen a zenei verseny ürügyén hiszen elő kellett készíteni a hangosítást. Az iskola észrevétlenül vált otthonotokká. A feladatot, a célt, a küldetést amit igyekeztünk számotokra tudatosítani a közösségi szentmiséken, a lelki napokon, a közösségi programok alkalmával mindannyian tudjuk, hogy saját erőtökből képtelenség teljesíteni. Soha ne feledjétek: "Mindenre van erőm a Krisztusban, aki megerősít engem" - mondta beszédében Ádámkó István, az oktatási intézmény igazgatója.

"Az élet a ballagással nem áll meg. újabb és újabb kihívások várnak rátok ebben a folyamatosan változó világban. Sokan közületek más városban folytatják majd tanulmányaikat, én azt kérem tőletek, hogy vigyétek el és mutassátok meg a szatmári értékeket azokban az egyetemi központokban, ahol tanulni fogtok. Lenne még egy kérésem is: hogy tanulmányaitok befejeztével gyertek haza. Gyertek vissza városunkba, szatmárnémetibe, mert ennek a közösségnek szüksége van rátok, és visszavár benneteket"- mondta ünnepi beszédében Kereskényi Gábor parlamenti képviselő, a Szatmárnémeti RMDSZ Szervezet elnöke.

Ballagás a Székesegyházban

Szász Piroska főtanfelügyelő-helyettes is búcsúzott a balagóktól."Valahogy sokkal könnyebb azt mondani, Isten hozott, mint azt, hogy Isten veled. Mi felnőttek is tudjuk, hogy nem könnyű a búcsúzás - az osztálytársaktól, barátoktól, a közvetlen környezetet jelentő iskolától, de meg kell tennünk, mégpedig szépen, ahogy azt illik. Büszkén nézünk ma szembe veletek, kedves végzősök, hiszen, döntéseket hoztatok, és készek vagytok egy új, izgalmas útra, s hogy ez az út merre visz, az csak rajtatok múlik. Tervekkel, álmokkal, vágyakkal telve álltok most itt, de talán még nem értitek mi értelme volt az elmúlt évek erőfeszítéseinek. Mi értelme volt a sok tanulásnak, a sok próbatételnek és kihívásnak. Nem baj, ha így érzitek. Többet kell ahhoz élni és tapasztalni, hogy igazán felismerjétek az iskola, a műveltség, a helyes magatartás elsajátításának jelentőségét."

Majd következett a díjak kiosztása: az iskola XII. A osztályában I. díjat kapott tanulmányi eredményeinek jutalmaként Paulik Réka, aki a XII. osztályt 9,77-es átlaggal zárta. A XII. B. osztályban Fehér Anita lett az osztályelső 9,95-ös átlaggal - ő lett a négy éves átlagot tekintve is az évfolyamelső.

Ballagás a Székesegyházban

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: