2013-09-13 15:34:38• hírek • Póti Orsolya

A Székesegyházban léptek fel filharmonikusaink

Kamarakoncerttel indította az új évadot a szatmárnémeti Dinu Lipatti Filharmónia. A rendezvénynek Római Katolikus Székesegyház adott otthont.

A 2013/2014-es évad még különleges szimfonikus koncertekkel és hangversenyekkel várja a zenekedvelőket; a műsorkínálat már csak azért is lesz színvonalasabb, mert megalakulásának 100. évfordulóját ünnepli a szatmári zenekar, valamint Wagner és Vivaldi születésének 200. évfordulójának megünneplésére is idén kerül sor.

Szeptember 12-én, csütörtök este a Római Katolikus Székesegyházban lépett fel a városi filharmónia kamarazenekara Danil Raceu művészeti vezető irányításával. Az est szólistái Ana Török-Bogatila, Vlad Raceu, Roxana Oprea és Cosmin Fidiles hegedűművészek voltak, akik Telemann és Vivaldi műveket adtak elő.

Elsőként Telemann D-dúr concertója csendült fel, majd szintén a német zeneszerző A-dúr concertóját hallhatta a közönség. Ezt követően elhangzott Giuseppe Vivaldi népszerű négy hegedűre és vonósokra szerzett H-moll versenyműve.

Végezetül a zenekar Antonin Dvořák öt rövid tételből álló E-dúr Szerenádját adta elő, amelynek hangulata vágyakozásból és vidámságból tevődik össze. A darab magában hordja a jóval később komponált Szláv táncok csíráit is, első alkalommal 1876-ban mutatták be a Prágai Filharmonikusok.

Alig két hét és kezdetét veszi a Szatmári Zenei Napok Nemzetközi Fesztivál, amely október 24-ig változatos műsorokkal várja az érdeklőket.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: