2015-01-23 10:10:24• hírek • MTI

A Székelyföld-molinó eltávolítását kéri Kovászna megye prefektusa

A sepsiszentgyörgyi prefektusi hivatal elé tiltakozásképpen elhelyezett Székelyföld-molinó eltávolítását kéri a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) helyi vezetőitől Sebastian Cucu, Kovászna megye prefektusa.

A prefektus levélben kérte Tamás Sándort, Kovászna megye önkormányzatának elnökét, és Antal Árpádot, Sepsiszentgyörgy polgármesterét, hogy vegyenek részt január 24-én a Moldva és Havasalföld egyesülésének évfordulójára szervezett ünnepségen, és távolítsák el annak helyszínéről a korábban tiltakozásképpen elhelyezett Sic - Terra Siculorum (Székelyföld neve latinul) feliratú hirdetővásznat.

A székely zászlóra emlékeztető, 12 négyzetméteres molinót tavaly december 15-én helyezték ki az RMDSZ vezetői a prefektusi hivatal elé az ellen tiltakozva, hogy Sebastian Cucu hivatali elődje a magyar himnusz énekléséért bírságot rótt ki.

A kormány Kovászna megyei képviselője csütörtöki levelében román civil szervezetek tiltakozására hivatkozik, amely szerint az egyesülés ünnepségének a helyszínére kihelyezett Székelyföld-molinó szélsőséges gesztus és provokáció, mely meggyalázza a románokat, sérti nemzeti érzéseiket". A prefektus által idézett szervezetek szerint  az etnikai alapú területi autonómiát hirdető tábla" sérti  a románok nemzeti méltósághoz való jogát".

A román fejedelemségek egyesülésének, és Románia megalakulásának 165. évfordulója alkalmából tartott sepsiszentgyörgyi ünnepségen román fiatalok egy csoportja 150 méter hosszú román zászlóval kíván felvonulni.

Az RMDSZ először 2012. november 5-én tette ki közszemlére először a molinót: leparkoltatott a prefektus hivatalával szemközt egy utánfutót, amelyen az öles Sic - Terra Siculorum feliratú vászon volt. Akkor Codrin Munteanu prefektusnak a székely szimbólumokat támadó intézkedései ellen kívántak tiltakozni vele. 2013. március 27-én azonban az RMDSZ eltávolította a molinót, miután Victor Ponta miniszterelnök új prefektust nevezett ki Kovászna megyébe. A miniszterelnök decemberben azt a Marius Popicát is leváltotta a prefektusi tisztségből, akinek az intézkedései újabb tiltakozást váltottak ki az RMDSZ részéről.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: