2013-04-19 16:51:06• hírek • Kocsis Zoltán

A Szatmar.ro csapata is csatlakozott a faültetési akcióhoz

A Lázári és Kissár közötti közel három kilométeres útszakasz két oldalát először péntek délelőtt 9.00 óra után lepték el vidám általános iskolások: ők nagy fekete zsákokba a szemetet szedték össze. Néhány órával később, dél felé már buszszámra jöttek az iskolások. A munka dandárja ekkor kezdődött. Összesen háromezer kocsányos tölgyet kellett elültetni.

Az elsők között ragadt ásót és lapátot Adrian Stef, a Szatmár Megyei Tanács elnöke, aki közben a munkálatokat is irányította. Közben egyik busz jött a másik után: több tíz személyt szállítani képes óriások és kisbuszok egymást váltották. Összesen 381 általános és középiskolás dolgozott a gyönyörű tavaszi napsütésben több-kevesebb lelkesedéssel. Volt, aki a földből kiforgatott giliszták láttán rémüldözött, a fiúk békákkal ijesztgették gyengébb idegrendszerrel rendelkező kolléganőiket. Arra is akadt példa, aki napozásra használta az április közepi napsütést.

A Szatmár.ro mindig is igyekezett teljes mellszélességgel támogatni a környezetvédelem ügyét, tudatosítani olvasóiban ennek fontosságát. Éppen ezért szerkesztőségünk úgy döntött, nem elégszik meg azzal, hogy ír a faültetési akcióról, hanem részt is vesz benne. A számítógép billentyűzetét ásóra és lapátra cseréltük. A szövegszerkesztő helyett az árok partja lett néhány óráig munkánk terepe.

A Szatmár.ro szerkesztősége is besegített

A Szatmár Megyei Tanács, a megyei Környezetvédelmi Ügynökség, az Erdészeti Hivatal és a „Jó tetteket ültetünk Romániában" mozgalom közös programjának keretein belül ezekben a hetekben százezer facsemetét ültetnek ki megyeszerte. Az elsődleges cél a nitrátokkal szennyezett területek beültetése: a 83,58 hektárból idén 23,31 hektárt fásítanak be. Nyitányként Nagytarnán 1150 csemetét ültettek, majd Szamosdobon 1200-at, Krasznabélteken pedig hatszáz hársfát.

Péntek délután Lázári és Kissár között háromezer kocsányos tölgyet ültettek el, az akció pedig szombaton Erdődön folytatódik. Ott a „Jó tetteket ültetünk Romániában" mozgalom támogatásával tavaly már 5,8 hektárt erdősítettek be tölggyel és kőrissel, ezúttal pedig további hétezer tölgyet helyeznek ki leendő életterükbe. A kétszáz önkéntes egy olyan terültet ültet be, ahol 1940 előtt erdő volt, ám a kommunista rendszerben valamennyi fát kivágtak onnan.

Ezzel pedig még távolról sem ér véget a faültetési akció, amely folytatódik Ákos, Kolcs, Aranyosmeggyes, Avasújváros, Szatmárpálfalva, Tasnádszántó, Tasnád, Csanálos és Borválaszút községekben.

 

faultetes from Szatmar.ro on Vimeo.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: