2014-03-25 15:18:05• hírek • Szatmár.ro

A Szatmárnémeti RMDSZ vendége volt Vincze Lóránt

Kedden Szatmár megyében járt Vincze Lóránt, az RMDSZ EP-listájának harmadik helyén szereplő jelölt. A Szatmárnémetiben tartott sajtótájékoztató után többek között látogatást tett a Szatmár.ro szerkesztőségében is.

A közelgő Európa-parlamenti választásokon az RMDSZ is részt vesz, a listán pedig az előkelő, és befutó-helynek számító harmadik pozíciót foglalja el Vincze Lóránt. A fiatal politikus kedden Szatmárnémetiben járt, a tájékozódó-látogatás keretében pedig a szervezet székházában megtartott sajtótájékoztató mellett felkereste a Szatmár.ro szerkesztőségét is.

Vinczét a Maros megyei RMDSZ Területi Állandó Tanácsa javasolta EP-képviselői címre. A politikus korábban újságíró volt, több rádiónál is dolgozott és karrierje során az Új Magyar Szó főszerkesztő-igazgatói tisztségét is betöltötte. 2009 óta Brüsszelben van, Winkler Gyula Ep-képviselő munkatársa, az RMDSZ külügyi titkára.

Vincze eddigi munkája során is elmélyülten foglalkozott a kisebbségvédelemmel, amennyiben pedig mandátumhoz jut, folytatná ezt a munkát. Véleménye szerint a romániai magyarság egyéni kisebbségi jogai adottak, a következő években a közösségi jogok kiharcolására kell fektetni a hangsúlyt - olyanokra, mint amilyen a kulturális autónomia vagy a területi autonómia. Mindenikre van példa az Európai Unióban.

"Meg kell értetnünk a román többséggel: ahogy a Dél-Tirolban élő olasz embereket nem bántja a német anyanyelvűek autonómiája, úgy mi is kérhetünk regionális nyelvhasználatot Erdélyben, hiszen ez nem bántaná a többséget, semmit nem venne el tőlük. Azt szeretnénk, ha a mindenkori hatalom segítene bennünket, hogy az ország olyan polgárai lehessünk, akik jól érzik magukat és megerősödnek szülőföldjükön, hiszen ezzel a többség is nyer” – fejtette ki a jelölt. Vincze szerint erre a 25 éve működő, és azóta sem nevet, sem célokat nem változtató, ugyanazon értékek mellett a magyar közösségért dolgozó RMDSZ jelent garanciát, az erős képviselethez pedig az erős hármas láncszem – helyi, bukaresti és brüsszeli magyar képviselet – szükséges" - mondta a képviselőjelölt.

Vincze Lóránt, amennyiben bejut az Európai Parlamentbe, nagy hangsúlyt fektet majd a romániai mezőgazdaság, a vidékfejlesztés és a turizmus támogatására, valamint igyekszik majd pártfogást szerezni az infrastruktúra fejlesztéséhez. Érvei között szerepel egy honlap létrehozása is, amelyen könnyen és egyszerűen információkhoz lehet majd jutni az éppen aktuális EU-s pályázatokkal kapcsolatban.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: