2011-03-03 19:35:06• hírek • Szatmár.ro

A Szatmári Magyar Hírlap pénteki számából

Aktuális témák, hírek a Szatmári Magyar Hírlapban.

A végzősöket búcsúztatták

A magyar tanintézetek közül idén a Hám János Római Katolikus Iskolaközpont szervezte meg elsőként hagyományos szalagavató ünnepségét. A tegnap délután 6 órától kezdődő szalagtűzőnek a tanintézmény díszterme adott otthont.
Ebben az évben is színvonalas műsorral lepték meg a tizenegyedikes diákok a végzősöket: zenés-verses összeállításukban a magyar irodalom alkotásaiból - Kölcsey Ferenc, Kosztolányi Dezső, Babits Mihály, Márai Sándor, Ady Endre, Dsida Jenő, József Attila és Szilágyi Domokos írásaiból - válogattak, de elhangzott részlet Szent István király intelmeiből is, és Máté Péter „Most élsz" című dalát is előadták a fiatalok. A komolyabb hangvételű műsort követően vidám összeállítás következett. A rendezvény fénypontja a szalagtűzés volt, amelyet hangulatos zenei aláfestés tett ünnepélyesebbé.

Tavasz képekben és hangokban

Tegnap, 15 órai kezdettel tavasz költözött a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal előcsarnokába. Bár odakint a hőmérők még gyakran fagypont alatt járnak, a Szatmárnémeti Művészeti Iskola és a Szatmári Alkotóház Képzőművészek Egyesülete képzőművészeti alkotásokkal és zenei produkciókkal próbált meg egy kis melegséget, tavaszi érzést csempészni a fagyos napokba. A Tavaszi fesztivál nevet viselő kulturális előadás keretén belül képzőművészeti tárlat nyílt az Alkotóház tagjainak alkotásaiból, melyek többsége a tavasz témáját dolgozta fel.

Magánterületen nyílnak temetők

Minden jel arra mutat, hogy Szatmárnémetiben a közeljövőben három új temető nyílik, mindhárom magánterületen. Az egyik esetében a Szatmárnémeti Városi Tanács tegnapi ülésén jóváhagyta a részleges városrendezési tervet. A Szőkemocsárra tervezett sírkertet az ortodox egyház nyitja, de ezenkívül készül két másik temető is, melyekkel kapcsolatban hamarosan szintén dönt majd a városi képviselőtestület. A tervek szerint az egyik az Amaci úti köztemető szomszédságában lesz, a másik pedig a Károlyi út végén, a jobb oldalon.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: